Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Ludmila Negruță: cum poate fi protejat consumatorul de produsele periculoase

16 ian. 2013,, 15:19   Economie
11418 3
Ludmila Negruță de şase ani se află în fruntea fabricii "Viorica-Cosmetic", care pînă anul trecut se număra printre întreprinderile de stat. În 2012, noul proprietar al pachetului de 95,8% de acțiuni SA "Viorica-Cosmetic" a devenit compania "DAAC-Hermes Group".
În ultimii doi ani, numărul de boli alergice în Moldova a crescut cu peste 40 la sută. Directorul general al fabricii de parfumerie și cosmetice «Viorica-Cosmetic» din Chișinău, Ludmila Negruță, consideră că acest lucru s-a întîmplat, inclusiv, și din cauza utilizării de către consumatori a produselor cosmetice expirate, contrafăcute și de proastă calitate, care conțin un număr mare de conservanți și alergeni. "Din păcate, în prezent, nimeni nu acordă atenție calității produselor de parfumerie și cosmetică, vîndute pe piața Moldovei", spune Ludmila Negruță. Potrivit ei, cele mai multe dintre aceste produse, produse și importate în țară în mod necontrolat, nu sînt sigure pentru consumatorii din Moldova. Unica întreprindere din Moldova, care dispune de un laborator bine echipat și acreditat, ce permite fabricarea unor produse de înaltă calitate și inofensive pentru consumator, este «Viorica-Cosmetic".

Despre modalitățile de dezvoltare a industriei de parfumerie și cosmetice și de protejare a consumatorilor locali, Ludmila Negruță a vorbit într-un interviu oferit portalului NOI.md.

- Doamnă Negruță, anul trecut, fabrica «Viorica-Cosmetic» și-a schimbat forma de proprietate din publică în una privată. Ce s-a schimbat în activitatea întreprinderii și în planurile ei?

- Schimbarea proprietarului conferă companiei o flexibilitate mai mare în termeni de investiții și dezvoltare. Compania "DAAC-Hermes" deja a rambursat toate împrumuturile bancare, a oferit o parte capitalul de lucru, a alocat și cheltuit bani pentru reparația acoperișurilor, a inițiat dezvoltarea unor proiecte de reconstrucție și renovare a producției. Anul trecut, după privatizarea fabricii, acționarul principal a stabilit strategia de dezvoltare pentru următorii trei ani. În particular, compania își trasează planuri ambițioase de a obține o cotă pe piața internă, demnă de cel mai mare producător local, și de a dezvolta în mod activ domeniul exportului. Cred că aceste planuri sînt realizabile, avînd în vedere că, potrivit cercetărilor de piață independente, consumatorii din Moldova percep pozitiv și cu mare încredere produsele «Viorica-Cosmetic", remarcă siguranța lor, calitatea înaltă și prețurile rezonabile. De aceea, dacă pînă acum ne-am concentrat pe calitate, pe gama produselor noastre, acum sarcina noastră este de a le face disponibile, ca fiecare consumator să aibă posibilitatea de a cumpăra produsele de care are nevoie. Dar, desigur, noi vom continua să depunem eforturi pentru a extinde gama și îmbunătăți calitatea produselor noastre.

- Prin ce sînt unice produsele «Viorica-Cosmetic»?

- Unice, în primul rînd, prin faptul că în componența lor actuală intră tipuri de materie primă naturale, produse în Moldova. De exemplu, noi folosim ulei din semințe de struguri, nuci, ulei de floarea-soarelui, dovleac, produse în Moldova, iar extractele de plante medicinale utilizate, cum ar fi brusture, urzică, mușețel – se produc tot la fabrica noastră. De asemenea, pentru producția de cosmetice, noi folosim uleiuri esențiale naturale. Desigur, multe companii pretind că produsele lor sînt naturale și ecologice. Din păcate, în realitate, acest lucru nu întotdeauna corespunde realității. De fapt, cu excepția companiei "Viorica Cosmetic", este foarte greu să găsești pe piața Moldovei un producător, ale cărui produse să corespundă descrierii privind ingredientele naturale și eco-prietenoase, declarate în spoturile publicitare.

- Moldova, în perioada sovietică, era renumită pentru producția de uleiuri esențiale. În ce măsură această piața, azi, este restrînsă și există, oare, vreo speranță pentru redresarea ei?

- În principiu, "Viorica-Cosmetic" a și fost creată în anul 1989 pe baza întreprinderii ”Masloefirprom”, care se ocupa de creșterea culturilor etero-oleaginoase. Pe această materie primă și este concentrată majoritatea rețetelor elaborate la fabrica noastră. Astăzi, din păcate, la nivel de stat, acest domeniu, deocamdată, este neglijat. Cu toate acestea, și astăzi pe piața din Moldova, mai multe companii activează în această direcție. Acestea se confruntă cu mari dificultăți, dar păstrează tehnologia, specialiștii și potențialul industriei.

Iar perspective pentru acest domeniu în Moldova există. Orice reprezentant al afacerilor cu parfum și cosmetice, venind în Moldova, se interesează de companiile care produc uleiuri esențiale. În Europa, încă din perioada sovietică se știe despre calitatea înaltă a uleiurilor esențiale din Moldova și se interesează de ele, de aceea Moldova le exportă și azi. În opinia mea, aceasta este o producție cu perspective și una dintre cele mai importante componente pentru fabricarea în Moldova a produselor naturale, ecologice. În acest sens, aș dori să atrag atenția Ministerului Agriculturii asupra importanței sprijinirii industriei.

- Mai există în Moldova companii producătoare de parfumuri și cosmetice?

- Eu cunosc patru astfel de companii. În general, acestea importă semifabricate și aici își ambalează producția. Însă acesta e doar un început, ei acumulează experiență, înțelegerea acestei afaceri, iar noi le dorim acestor companii să crească și să fabrice producție inofensivă cu un mare potențial de export. Bineînțeles, ”Viorica-Cosmetic” este cea mai mare și cea mai responsabilă întreprindere de parfumuri și cosmetice din Moldova. Aici există laboratoare acreditate și bine echipate, un sistem de gestionare a calității, a fost păstrat potențialul profesional și tehnologic. Faptul că dispunem de laboratoare acreditate și de un sistem de management al calității ne dă dreptul, ținînd cont de rezultatele testelor efectuate de Centrul de Sănătate Publică, să completăm declarația de conformitate pe propria responsabilitate, dar nu să primim certificatul de conformitate a produselor într-un organism de evaluare a conformității. Acest lucru dovedește calitatea garantată a produselor noastre.

- În anii 90 ai secolului trecut, producția «Viorica-Cosmetic» era considerată aproape strategică. Conducerea țării sprijinea fabricarea produselor cosmetice autohtone pentru a le face mai accesibile populației. Cum credeți, nu se impune, oare, astăzi reabordarea acestei probleme?

- Eu cred că astăzi statul, în primul rînd, trebuie să acorde atenție protecției consumatorilor locali și, astfel, va proteja și producătorii interni. Pentru că, din păcate, nu există o supraveghere a pieței de parfumerie și cosmetice. Astăzi, această producție nu este supusă controlului nici la import și nici cînd la plasarea ei pe piață. Dar în toată lumea, față de parfumuri și cosmetice se aplică aceeași abordare ca și față de medicamente și alimente.

În Moldova a fost modificată legislația, fiind exclusă autorizarea unor astfel de activități ca importul, fabricarea, depozitarea și vînzarea produselor cosmetice. Certificarea nu este obligatorie, producția nu este verificată de nimeni. Ca urmare, pe piață există o mulțime de produse de calitate necorespunzătoare și periculoase pentru sănătate, în special pentru copii. Mai mult decît atît, există destule cazuri cînd în diferite structuri comerciale se depistează produse cu termen expirat, dar sancțiuni agenților economici așa și nu li se aplică.

Pe piață există și o mulțime de produse contrafăcute. Astăzi, acestea pot fi ”create” de oricine și oriunde, fără respectarea cerințelor normative. Problema este că nu avem nici conceptul de supraveghere a pieței. Iar inspectoratul de supraveghere a pieței, existent, din păcate, are posibilități limitate, inclusiv financiare. În plus, ne mai ”ajută” și Transnistria, de unde pe malul drept ajunge o mulțime de produse pe căi nu tocmai legale. Aceasta este încă o sursă de aprovizionare a pieței cu producție necalitativă.

De aceea, cred că, la nivel de stat, ar trebui să fie luate măsuri de protecție în ce privește supravegherea pieței și calitatea produselor cosmetice, în special, avînd în vedere faptul că industria cosmetică este un ”paradomeniu” al industriei farmaceutice. Nu este clar motivul pentru care produsele farmaceutice beneficiază de măsuri de protecție, iar cele cosmetice – nu. O atitudine complet diferită față de produsele cosmetice se observă în țările Uniunii Europene, unde produsele cosmetice, în special cele pentru copii, sînt verificate minuțios, iar acest lucru este supravegheat de ministerele sănătății.

În acest sens, vreau să menționez că, în țara noastră, în ultimii doi ani, numărul de boli alergice a crescut cu peste 40 la sută. Acest lucru se întîmplă, inclusiv, din cauza utilizării de către consumatori a produselor cosmetice expirate, contrafăcute și de proastă calitate, ce conțin un număr mare de conservanți și alergeni. Dacă vorbim despre armonizarea legislației noastre cu cea europeană, apoi acolo, problema privind calitatea produselor cosmetice este abordată foarte serios: există o supraveghere fie înainte de introducerea produselor cosmetice pe piață, din partea autorităților vamale de import, fie după ce au fost introduse pe piață. Noi nu avem nici una, nici alta.

Dar, dacă produsele au nimerit deja pe piață, a controla în ce formă au fost depozitate, în ce condiții, care este termenul de valabilitate, ce componente au fost utilizate la fabricarea lor este aproape imposibil. În repetate rînduri s-a menționat faptul că astăzi nimeni nu verifică termenul de valabilitate al produselor cosmetice importate. Și există destul de multe cazuri de import al unor cantități mari de produse cosmetice, cu un termen foarte mic de valabilitate rămas, aproape expirat. Astfel de produse fizic nu pot fi introduse pe piață într-un timp atît de scurt, nemaivorbind de vînzarea lor.

Consumatorul nostru trebuie protejat. Și deja, ca urmare, vor fi extinse posibilitățile de fabricare a produselor cosmetice naturale de calitate în țară.

Dacă vorbim despre crearea unor condiții de concurență echitabile pentru afaceri, atunci trebuie înaintate cerințe nu numai producătorilor, ci și importatorilor. La noi sînt recunoscute certificatele laboratoarelor din alte țări, dar rezultatele testărilor noastre, certificatele eliberate în țara noastră nu sînt recunoscute în nicio țară, chiar din CSI, în pofida acordurilor semnate. Pentru a exporta produsele, avem nevoie să le certificăm în țara destinatară sau să efectuăm certificarea prin vizitarea companiei de către specialiști din țara respectivă. În Moldova trebuie înființate laboratoare independente, care să fie acreditate la nivel internațional, iar certificatele emise de aceste laboratoare să fie recunoscute în întreaga lume. Iar pînă atunci, regulile de import în Moldova trebuie să fie similare cu regulile cu care se confruntă producătorii moldoveni în țările în care își exportă produsele.

Demult a venit timpul pentru adoptarea unui regulament tehnic privind produsele cosmetice, despre care se vorbește încă din anul 2006. Necesitatea adoptării acestui act normativ, care ar formula toate cerințele față de aceste produse (etichetare, termenul de valabilitate, utilizarea alergenilor, coloranților, conservanților și altor ingrediente) s-a copt demult.

- Cu alte cuvinte, noi nu știm ce folosim și ce rău cauzăm sănătății și, dacă calitatea produselor alimentare și farmaceutice este controlată, apoi a celor cosmetice – absolut deloc?

- Controlul trebuie efectuat în baza actului normativ. În anul 2007, printr-un ordin al ministrului Agriculturii au fost aprobate standardele care se aplică pînă la adoptarea regulamentului tehnic privind produsele cosmetice. Dar aceste standarde nu sînt suficiente și vizează doar producătorul local. Trebuie să existe un regulament tehnic, care ar stipula toate cerințele și față de toate produsele (inclusiv cele de import) – în primul rînd, condițiile care vizează siguranța produselor pentru consumator. Din păcate, acest regulament nu există.

Irina Astahova
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?