Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

România vrea să își extindă zona de influență în Republica Moldova. Ce urmează să cumpere?

15 iul. 16:58   Economie
3595 1

România își propune să extindă zona sa de influență energetică și în Republica Moldova.

Întreprinderea de stat „Rețele Electrice de Distribuție Nord” (RED Nord), cu aproape jumătate de milion de consumatori, ar putea fi cumpărată de România. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, care a precizat că în prezent, statul român produce mai multă energie electrică decît consumă și nu dispune de spații de stocare, lucru asupra căruia se lucrează.

”Cînd vom implementa aceste parcuri de stocare, unele pe sulf, altele pe apă, unele sînt pe litium, toate aceste lucruri vor aduce la o echilibrare în sistem și o ieftinire majoră a prețurilor. Noi avem o interconectare, una dintre cele mai mari din Europa, avem de 3 ori mai mare decît Spania. Dacă o să ne extindem și pe zona de Republica Moldova, lucru pe care-l facem acum – poate cumpărăm din Republica Moldova Distribuție Nord – atunci sistemul se va echilibra.Avem cel mai bun mix de energie, avem o deficiență a zonei de stocare pentru că nu a fost anticipată de anumite guverne”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu spune că statul român vinde energie la cel mai mic preț din Europa, iar România produce mai multă energie din surse eoliene și solare decât un reactor nuclear. De menționat însă, că, actualmente, prețul pentru energia electrică produsă de România este plafonat, iar costul plătit de consumatorii casnici este unul mic, diferența de preț fiind plătită de statul român. Astfel, prețul curent este de 0.68 de bani (2.60 lei moldovenești) pentru consumul de pînă în 100 de kwh, 0.80 de bani (3.11 lei moldovenești) între 100 și 255 kwh/lună și 1,3 lei (5.15 lei moldovenești) pentru un consum de peste 300 de kwh/lună. Prețul este plafonat nu doar pentru consumatori, ci și pentru furnizori. După expirarea plafonării însă (martie 2025), consumatorii ar plăti, potrivit unor estimări al unui furnizor de energie electrică și pînă la 7 roni (27,18 lei moldovenești) per kwh. Și alți furnizori spun că după expirarea perioadei de plafonare prețurile se vot modifica în funcție de cotația pieței spot din luna precedentă.

„Nu există preț mai mic în Europa de 0,68 de bani (2.60 lei moldovenești). Dacă energia s-ar produce gratuit, n-ar avea nici un cost, prețul de 0.68 (2.60 lei moldovenești), oricum ar fi prea mic. Ne-am asumat că menținem acest preț. Am avut anumite creșteri la energie, la echilibrare, cînd produci prea mult și consumi prea puțin, deobicei se întîmplă sîmbăta și duminica. Sîntem cumva prizonierii propriului succes. În acest moment, în zona eoliană și de panouri solare, producem mai mult decît un reactor nuclear. Deci, ne-am dezvoltat mai repede, ne anticipînd. Alți miniștri cînd au făcut caietele de sarcini de accesare a fondurilor, trebuiau să gîndească că în acest ritm de dezvoltare ajungi în această situație. Între timp, am făcut analizelele, o să venim din fonduri, dar nu din banii oamenilor sau ale companiilor, o să venim pe zona de stocare din fondul de modernizare, unde știți că avem încă 12 sau 13 miliarde de euro. Sînt deja 500 de milioane de euro în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență al României) pentru zona de stocare”, a explicat Ciolacu.


După declarațiile prim-ministrului României, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a venit astăzi cu o reacție referitor la privatizarea RED Nord și FEE Nord.

"Am declarat și anterior că Guvernul pregătește cele două întreprinderi pentru deetatizare şi salutăm interesul României pentru ele. Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și salutăm interesul părții române pentru acestea. România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România. Însă, trebuie să subliniez că procesul de deetatizare a întreprinderilor nu este în gestiunea Ministerului Energiei", a spus Parlicov.

Amintim, deputații din Parlament din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au pronunțat anterior împotriva privatizării RED Nord și FEE Nord, subliniind că acestea sînt întreprinderi strategice, care sînt profitabile și trebuie să rămână în proprietatea statului.

Societatea pe Acțiuni RED-Nord a fost creată în 1997, iar în 2017 a fost reorganizată prin fuziune cu Rețelele Electrice de Distribuție Nord-Vest.

Întreprinderea oferă servicii de distribuție a energiei electrice tuturor utilizatorilor rețelei electrice de distribuție din zona de nord a Republicii Moldova și anume: mun. Bălți, raioanele Briceni, Drochia, Dondușeni, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Ungheni, asigurînd distribuția a 30% din energia electrică din țară. Lungimea totală a liniilor electrice este de peste 21.200 de kilometri.

În cursul anului 2023 cele 13 oficii ale S.A. „RED-Nord” au alimentat cu energie electrică circa 500 de mii de consumatori racordaţi pe niveluri de joasă tensiune și pe medie tensiune.

Compania de stat Energocom achiziționează cea mai mare parte a energiei electrice pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană și deținută de compania rusă Inter RAO. De exemplu, în luna iulie ea va procura 310904 MWh de energie electrică de la GRES Moldovenească, sau mai mult de 85,3 la sută din volumul necesar. Conform prognozei, circa 30 750 MWh (sau 8,4%) vor fi completate de pe bursa română OPCOM, în special în orele de vîrf. Se estimează că producția centralelor electrice de termoficare de la Chișinău și Bălți și a centralelor de energie regenerabilă care au contracte cu furnizorul central de energie electrică va constitui 23 155 MWh sau 6,3%. Prețul energiei electrice procurate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este de 66 de dolari pentru un MW, iar contractul este valabil pînă la sfîrșitul anului 2024. Tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici din centrul și sudul țării este de 2,34 lei pentru 1 kWh, în timp ce tariful pentru consumatorii din nordul țării este de 2,84 lei pentru 1 kWh.

13
0
0
0
89

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?