Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Preţurile alimentelor, la cel mai înalt nivel în ultimii 10 ani

7 feb. 2022,, 19:30   Economie
2314 0

Preţurile alimentelor la nivel global au continuat să crească în prima lună a anului şi sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Potrivit raportului Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, uleiul vegetal şi lactatele sunt în fruntea LISTEI scumpirilor.

Unul dintre principalii factori care a dus la majorarea preţurilor la produsele alimentare la nivel internaţional a fost oferta prea mică la uleiurile vegetale, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Preţul a crescut cu 4,2% în ianuarie faţă de decembrie 2021, şi a atins o maximă istorică. Cotaţiile pentru toate tipurile de uleiuri alimentare importante au crescut, susţinute şi de creşterea preţurilor la energie şi ţiţei. De exemplu, preţurile uleiurilor de rapiţă şi de floarea-soarelui au fost determinate de limitarea ofertei şi creşterea cererii globale de import.

De asemenea, preţul lactatelor la nivel mondial au crescut cu 2,4% pentru a cincea lună consecutiv, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate pentru laptele praf degresat şi unt.

ULEIURILE VEGETALE ŞI LACTATELE ÎN TOPUL SCUMPIRILOR (IANUARIE 2022)

Uleiurile vegetale – (+4,2 %)

Produsele lactate – (+2,4%)

Şi preţul cerealelor la nivel mondial au crescut cu 0,1 la sută. Preţurile de export la porumb au crescut cu 3,8 la sută faţă de luna precedentă, determinate de îngrijorările legate de seceta persistentă în emisfera sudică, în special în Argentina şi Brazilia. Şi preţul la orez a crescut cu 3,1 la sută din cauza recoltelor mai reduse. şi achiziţiilor constante efectuate de importatorii din Asia. Asta în timp ce, preţurile mondiale la grâu au scăzut cu 3,1%, odată cu creşterea aprovizionării sezoniere din recoltele mari din Australia şi Argentina.

CREŞTERI DE PREŢ LA CEREALE, LA NIVEL INTERNAŢIONAL


preţul de export la porumb – (+3,8 %)

preţul mondial la orez – (+3,1 %)

preţul monidal la grâu – (-3,1%)

Carnea s-a scumpit şi ea. Preţurile cărnii de vită au atins o nouă maximă, determinatĂ de cererea globală puternică de import. În acelaşi timp, preţurile cărnii de ovine şi de pasăre au scăzut, întrucât livrările exportabile globale au depăşit cererea de import. Şi cotaţiile cărnii de porc au crescut uşor, deoarece costurile ridicate de producţie au redus oferta globală.

Zahărul a fost singurul care a înregistrat o scădere de -3,1% faţă de luna precedentă, datorită perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori - India şi Thailanda.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?