X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sándor Szabó: Relațiile moldo-maghiare rămîn stabile pe baza parteneriatului strategic

9 dec. 2021,, 14:27 (reactualizat 10 dec. 2021,, 18:00)   Interviuri
5656 2

Ungaria și Moldova au legături îndelungate de prietenie și cooperare. Moldova și-a anunțat cursul spre integrare europeană, Ungaria este membru UE, și în multe privințe poate servi drept exemplu cum o țară poate fi integrată în Europa și în același timp – să-și apere interesele naționale. Cum încă ar mai putea țările noastre să fie interesante una de alta?

La întrebările site-ului Noi.md a răspuns cu amabilitate Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova, Excelența Sa domnul Sándor Szabó

În primăvara anului trecut, a fost semnat Acordul de parteneriat strategic între Moldova și Ungaria, care, în special, avea ca scop consolidarea relațiilor comerciale dintre țările noastre. În ce măsură pandemia provocată de coronavirus a intervenit în implementarea acestor planuri și în ce măsură sînt acum realizabile prevederile acestui tratat? 16 ianuarie 2022 este o dată importantă pentru ambele țări – se vor împlini exact 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Ungaria și Moldova. Cum evaluați această perioadă? sînt evenimente comune moldo-maghiare planificate pentru a marca această dată?

După stabilirea relaţiilor diplomatice în 1992, următorul pas în relaţiile noastre bilaterale a fost Tratatul de prietenie şi cooperare între Republica Moldova şi Republica Ungaria, semnat la 19 aprilie 1995 la Budapesta. Ungaria a devenit membru al Uniunii Europene în 2004.

Întrucît integrarea europeană reprezintă un obiectiv primordial pentru Republica Moldova, dialogul politic consolidat și cooperarea multidimensională dintre Ungaria și Republica Moldova pot fi percepute ca un scop evident. Astfel, dorim să întărim prietenia trainică, spiritul de solidaritate și relațiile excelente dintre cele două țări în toate domeniile, precum și să dezvoltăm cooperarea regională și internațională și să le dezvoltăm la nivelul unui parteneriat strategic între Ungaria și Republica Moldova.


Acest obiectiv a fost formulat în textul Declarației comune privind parteneriatul strategic din martie 2020, semnată de prim-miniștrii celor două țări, domnul Viktor Orbán și domnul Ion Chicu.

Aceasta s-a întîmplat cu doar o lună înainte ca continentul european să fie invadat și cucerit de virusul Covid-19. Dar toate punctele țintă ale declarației comune rămîn valabile, în ciuda pandemiei. Deci, vorbim despre sprijinirea integrării europene a Moldovei; întîlniri anuale co-prezidate de către prim-miniștri; promovarea strategiei de dezvoltare a relațiilor în domeniile politic, de securitate, economic, comercial, energetic, transport, agricultură, turism, sănătate, cultură și alte domenii; sprijinul reciproc al Comisiei mixte interguvernamentale ungaro-moldovenești de cooperare economică, precum și orice altă formă de cooperare instituțională, în vederea implementării proiectelor și programelor de dezvoltare.

Chiar și în această perioadă de 20 de luni de pandemie, am făcut tot posibilul pentru realizarea acestor angajamente în diferite moduri alternative, dacă era necesar. Întreaga lume se confruntă cu o mare schimbare, dar perspectivele noastre comune nu s-au schimbat.

Aniversarea a 30 de ani a relațiilor noastre diplomatice va fi marcată atît la Budapesta, cît și la Chișinău, printr-un eveniment cultural remarcabil, o colaborare între teatrele naționale ale celor două țări. Astfel, Teatrul Naţional Mihai Eminescu va avea ocazia să se prezinte în Ungaria pe 8 decembrie. Pe lîngă acest schimb, planificăm și un eveniment deschis - cel puțin pentru mass-media - pentru a cuprinde și evidenția cîteva momente de bază ale cooperării noastre și istoriei diplomatice comune chiar la data aniversării, 16 ianuarie aici, la Chișinău.

În anul 2020, în Moldova erau aproximativ 50 de întreprinderi cu capital maghiar. Care este situația actuală și ce fel de întreprinderi sînt acestea? Ce mărfuri produc? Ce produse moldovenești ar putea fi interesante pentru oamenii din Ungaria?

Ungaria ocupă locul 18 în Moldova la capitolul investiții de capitalul de lucru, cu 48 de companii înregistrate cu capital maghiar, în valoare totală de 29,2 milioane MDL. Aceste companii au diverse portofolii și tip de activități. Cea mai proeminentă dintre ele este investiția OTP în Moldova. În februarie 2019, OTP Bank a achiziționat Mobiasbanca de la Groupe Société Générale. Cu această investiție, OTP a devenit lider pe piața sectorului bancar.

Gedeon Richter a înființat o agenție farmaceutică angro în Moldova în 1997 și acum a creat o rețea de 42 de farmacii sub marca Gedeon Richter. Datorită activității acesteia, companiile farmaceutice maghiare dețin o cotă semnificativă pe piața moldovenească, apropiindu-se de 10%. Gedeon Richter a vîndut filialele en-gros și cele cu amănuntul (în conformitate cu noua strategie a companiei conform căreia aceasta se concentrează pe producție și cercetare), însă brandul a rămas prezent în Moldova.

Vitafort Kft a făcut o investiție semnificativă în Moldova. Această companie distribuie în primul rînd nutrienți pentru animale și își extinde constant activitățile. De asemenea, sprijină clienții în introducerea de noi tehnologii.

Văd o oportunitate excelentă pentru investițiile companiilor maghiare în Moldova. Situația economică a Ungariei face posibilă investirea capitalului pe piețele externe. Pe de altă parte, Moldova are mare nevoie de investitori străini, mai ales că acest transfer de tehnologie și crearea noilor locuri de muncă pot contribui ca oamenii să rămînă acasă.

Moldova, ca țară agricolă, poate în prezent să exporte produse agricole mai ales ca materii prime. Astfel, țara are nevoie în special de industria prelucrătoare și industria alimentară, iar Ungaria este puternică în aceste domenii.

Un alt sector important este sectorul IT și TIC, care a înregistrat o creștere remarcabilă în ultimii ani. Acesta este, de asemenea, un alt domeniu în care Ungaria poate avea rezultate semnificative. Universitățile din Moldova oferă o bază bună, astfel încît orice antreprenor care dorește să investească în sectorul IT se poate aștepta la profesioniști bine pregătiți.

Produsele importate în Ungaria în loturi mari sînt mobilier, elemente de mobilier, lenjerie de pat; mașini și instrumente electrice și legume și fructe.

Ungaria este o țară foarte atractivă din punct de vedere turistic, cu o istorie și o cultură bogată. Există în prezent restricții privind vizitarea țării Dumneavoastră pentru cetățenii Moldovei?

Da, există restricții de călătorie. Cu toate acestea, de la 1 iunie Ungaria și Republica Moldova recunosc reciproc certificatele de vaccinare, drept urmare, deținătorii de astfel de documente pot vizita Ungaria fără restricții.

Centrul comun de Vize de la Ambasadă, deschis în urmă cu 14 ani la Chișinău (25 aprilie 2007), a răspuns așteptărilor moldovenilor. Care este situația actuală, ce servicii sînt oferite cetățenilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului?

Centrul Comun de Vize își continuă activitatea, însă odată cu liberalizarea regimului de vize pentru deținătorii de pașaport biometric moldovenesc (2014), numărul solicitărilor de viză a scăzut treptat. Centrul Comun de Vize reprezintă 16 state membre Schengen, astfel încît cetățenii din țările terțe care au nevoie de viză pot apela în continuare la Ambasada noastră.

La Ambasada sînt disponibile și serviciile consulare obișnuite, de exemplu legalizarea traducerilor și alte servicii notariale. Trebuie să menționez că, din cauza COVID-19, am aplicat și diferite măsuri de protecție a sănătății în timpul muncii de zi cu zi: programarea la serviciile consulare este posibilă doar online, sau telefonic (detaliile pot fi găsite pe site-ul nostru), doar un client sau o familie în același timp se poate afla la sediul consular, purtarea măștii și utilizarea dezinfectantului pentru mîini este obligatoriu.

Oferă acest Centru acum o oportunitate unică de a afla dacă moldovenilor li se interzice intrarea în UE, care sînt motivele interdicției și condițiile pentru ridicarea interdicției pentru fiecare stat?

Da, această posibilitate încă există în diverse circumstanțe. Motivele interdicției de intrare sînt numeroase și diferite. De obicei, o interdicție de intrare se aplică atunci cînd cetățeanul țării terțe nu a respectat regulele de intrare, călătorie sau ședere. În cazul abaterilor minore, restricțiile pot fi ridicate prin plata amenzii.

Se pot adresa Ambasadei pentru servicii consulare cetățenii care locuiesc pe malul stîng al Nistrului și care au pașapoarte ucrainene sau rusești?

Practic, cetățenii oricărei țări se pot adresa Ambasadei noastre pentru servicii consulare, dacă au reședința legală în Republica Moldova, sau dacă s-au confruntat cu o situație de forță majoră.

Situația dintre Ungaria și conducerea Uniunii Europene nu poate fi ignorată. Informațiile care ne parvin arată, că ungurii nu sînt gata să-și sacrifice valorile tradiționale și fundamentele morale de dragul noii politici a UE. Care este situația reală și pînă unde pot ajunge aceste dezacorduri?

Pentru Ungaria suveranitatea are o importanță esențială. Credem cu tărie, că viitorul UE se bazează pe cooperarea unor state membre naționale puternice. Susținem aceste valori în disputa politico-ideologică în desfășurare cu Bruxelles-ul și sperăm ,că europenii ne vor sprijini în acest sens. Considerăm că trebuie luat în considerare sprijinul guvernului nostru din partea majorității societății maghiare. sîntem pregătiți să luăm parte la o discuție constructivă pe toate aceste aspecte, bazată pe respect reciproc.

Faptul că oficialii guvernamentali au dublă cetățenie este un subiect larg discutat în societatea moldovenească. Unele țări UE, și nu numai, nu permit persoanelor cu cetățenia altui stat să ocupe funcții înalte. Care este experiența Ungariei în acest sens? Funcționarii publici maghiari au dreptul la cetățenie multiplă?

Funcționarilor publici maghiari nu le este interzis să dețină cetățenia multiplă. În regiunea Europei Centrale și de Est, datorită istoriei, cetățenia dublă sau multiplă este o abordare rezonabilă pentru o mai bună înțelegere a identității sau originii etnice a celuilalt. Există minorități naționale native în aproape fiecare țară din vecinătatea noastră, pe lîngă alte categorii cum ar fi comunitățile lingvistice sau grupurile minorităților naționale fără stat de rudenie sau țară-mamă. Ungaria are o experiență mare în gestionarea problemelor minorităților și avem un rol cheie în promovarea drepturilor minorităților în cadrul Uniunii Europene, dar și în afara acesteia. Toleranța și libertatea trebuie să prevaleze atunci cînd abordăm aceste aspecte. Acesta este mesajul nostru, bazat pe lecții foarte importante ale istoriei recente ale Europei continentale a secolului XX.

În această vară, Republica Moldova a deschis în Ungaria, la Nyirbator, primul consulat onorific, avînd ca scop stimularea cooperării dintre cercurile de afaceri din Ungaria și Moldova, precum și consolidarea parteneriatelor reciproc avantajoase în sfera umanitară, inclusiv turism, cultură și educație. Care este experiența Ungariei în deschiderea misiunilor consulare onorifice în străinătate și care este eficiența reală a unor astfel de posturi onorifice?

Ungaria are, de asemenea, experiență în deschiderea și utlilizarea misiunilor consulare onorifice în străinătate, și înțelege beneficiile unei astfel de instituții. Consulatul onorific ca instituție oferă numeroase beneficii țării de origine: un consul onorific are de obicei o cunoaștere profundă a țării gazdă (deoarece pot fi localnici) și poate consolida relațiile economice, culturale etc. între țări. Rolul unui consul onorific poate avea într-adevăr o valoare aparte în formarea legăturilor între diverși reprezentanți a sferei de afaceri.

Președinția Ungariei în Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei s-a încheiat la 21 noiembrie, 2021. Ungaria a anunțat că se va concentra pe cinci domenii prioritare pe durata președinției sale de șase luni: protecția eficientă a minorităților naționale, dialogul interreligios, subiecte de „generația următoare” precum drepturile copiilor și tinerilor, și provocările tehnologice și de mediu. Care sînt rezultatele acestei nobile misiuni, pe care țara dumneavoastră a preluat-o de la Germania?

A fost o onoare pentru Ungaria să dețină președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, pentru care Budapesta a depus multe eforturi. Acest forum internațional este foarte important pentru a promova ideile menționate, pe care încercăm să ne concentrăm. În această perioadă unică de timp, Ungaria a organizat numeroase conferințe internaționale de mare succes pentru a arăta lumii – printre altele – cît de importante sînt minoritățile naționale în Europa. Organizatorii au fost bucuroși de atenția la nivel înalt și prezență activă din partea multor țări, inclusiv oficialităților de rang înalt din Republica Moldova.

În calitate de Ambasador, aveți multe întîlniri cu reprezentanții Republicii Moldova. Cu cine dintre politicienii, personalitățile publice și oamenii de cultură din Republica Moldova aveți relații deosebit de apropiate și de prietenie?

Deoarece am petrecut mulți ani în Republica Moldova, de fapt, am putut în mod firesc să construiesc niște relații profesionale, unele dintre ele au ajuns chiar la nivel de prietenie. Munca noastră diplomatică implică întîlniri cu politicieni de rang înalt sau reprezentanți ai elitei moldovenești. Există destul de multe astfel de persoane, dar ar fi nepoliticos să uit pe cineva din lista mea, așa că rog să primiți răspunsul meu fără nume.

Un alt fapt care mă leagă de această țară frumoasă: dețin licența internațională de antrenor de fotbal. Acest lucru mi-a oferit oportunitatea să iau parte la viața sportivă a țării în orice loc posibil, avînd o activitate de lungi decenii în acest domeniu. Este încă un domeniu în care pot întîlni oameni, ajutînd tinerele talente să-și atingă obiectivele și, deloc surprinzător, că construiesc relații bune cu conducătorii, colegii antrenori și jucătorii.

Ce opinie ați avut despre Moldova la începutul aflării aici și cît de mult s-a schimbat?

Am petrecut aici aproape 2 ani înainte de a-mi începe munca de Ambasador în 2017, așa că eram pe deplin conștient că vin într-o țară cu oameni buni și primitori! De asemenea, am observat că frumusețea naturii, a ținuturilor este aproape de inima mea, pentru că m-am născut într-o localitate din Cîmpia Ungară și îmi face mereu plăcere să privesc peisajul rural moldovenesc. Îmi plac mult parcurile verzi și mari din Chișinău, care contribuie considerabil la aerul curat al capitalei. Gastronomia autentică moldovenească nu este străină unui vizitator maghiar, așa că mă bucur de ea la fel de mult ca de vinurile voastre celebre. Cînd misiunea mea la Chișinău se va sfîrși, voi fi mereu fericit să mă întorc în Moldova.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?