Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Andrei Năstase: „Politica în calitate de business ar trebui să dispară”. Partea a II-a

19 iun. 2020,, 21:46   Interviuri
8737 9

Platforma DA are cel puțin trei candidați la funcția de prim-ministru și un program bine gîndit de gestionare a țării. Liderul acestui partid, Andrei Năstase, susține acest lucru în prima parte a interviului oferit site-ului Noi.md. În cea de-a doua parte el a povestit de ce el și Maia Sandu merg pe drumuri separate, dacă merită să sacrifici ceva de dragul imaginii, unde acum se află familia sa și multe alte lucruri.

Cînd între Dvs și Maia Sandu a trecut pisica neagră?

Nu aș învinui pisicile de relațiile mai bune sau mai proaste dintre noi și PAS, mai degrabă este vorba de viziuni și abordări diferite ale procesului politic și asupra parteneriatelor create implicit. După cum bine știți, în 2018 noi am creat Blocul ACUM, inclusiv cu concursul partenerilor noștri de la Bruxelles, din cadrul Partidului Popular European. Și noi, Platforma DA ne-am fi dorit să mergem împreună și alături nu de la o etapă la alta, ci pe o perioadă mult mai îndelungată. După ce am participat cu candidați comuni în cîteva scrutine și avem reprezentanți inclusiv în Parlament, pot să spun că am mizat foarte mult pe această unitate. Eu cred în continuare că nu era deloc bine ca după ce am ajuns în parlament să ne separăm în două fracțiuni distincte și așa s-a procedat și în Consiliul Municipal Chișinău, și în alte APL. Dar acestea nu au fost deciziile Platformei DA, noi doar am luat act de ele. Noi, Platforma DA, preocupați de viitoarele generații și de interesul național, ținînd cont de realitățile și specificul politicului moldovenesc, neschimbat de 30 de ani, întotdeauna am vorbit și acționat pentru unitate, pentru constituirea unui bloc politic democratic și reformator solid, pe termen lung, în vreme ce Dna Sandu și PAS au decis de fiecare data unilateral să aibă propriul lor parcurs politic, modelat contextual, de la etapă la etapă, de obiectivele lor electorale, explicînd opiniei publice că, în opinia lor democrația se construiește cu partide, nu cu alianțe.

Nu acuz pe nimeni, constat, iar oamenii trebuie să analizeze cine spune adevărul, cine e vinovat, cine nu. De fapt, există o expresie tare pitorească - rînza moldovenească. Apoi iată tocmai ea, cred, e culpabilă de foarte multe rele în această țară și încetinește extrem de păgubos ascensiunea noastră pe făgașul democratic. Și e păcat.

Acum, dacă tot vreți să vă dau drept exemplu un moment concret de exultare a pisicilor negre, acesta nu a existat ca atare, dar o umbra neagră – da. Aceasta a fost determinată de momentul asumării unilaterale a răspunderii de către guvernul Sandu, despre care nici eu, nici deputații noștri din Parlament nu am fost informați din timp, în așa fel încît să avem și noi ceva de spus. Cedarea puterii în condițiile în care s-a făcut a fost o greșeală. Atît pot să vă spun și cred că acest subiect nu merită o dezvoltare, pentru că avem în față alte provocări pe care, sper, să le trecem împreună cu foștii colegi din blocul ACUM.


Cum putem scăpa RM de corupție?

Corupția poate fi dezrădăcinată în Republica Moldova doar prin eliberarea din captivitatea politicului a instituțiilor de stat și a supremației reale a legii pentru toți cetățenii fără niciun fel de excepție. Am propus deja soluția concretă cea mai bună: Platformei DA este pregătită să-și asume guvernarea, practic, de sacrificiu, în aceste condiții dificile. Iar discuțiile pentru formarea acestui nou guvern, nu pot avea la bază grija pentru „imaginea” partidelor, ci exclusiv bunăstarea oamenilor și preluarea puterii de către popor. Ce trebuie ca fiecare cetățean să știe este că, așa cum am făcut de fiecare dată, noi, cei din Platforma DA, vom fi pregătiți să oferim oamenilor din Republica Moldova o alternativă foarte serioasă la acest guvern.Oferta noastră vi fi comunicată public și nu vom accepta niciun fel de discuții pe acest subiect, propuse de unii sau de alții, să aibă loc „între patru ochi”, asa cum se obișnuiește în RM de peste 30 de ani. Adevărul trebuie și de această dată spus oamenilor țării cu orice preț, lucru pe care il vom face și de această data, căci nu imaginea Platformei DA este cea care contează astăzi, ci rezolvarea gravelor probleme cu care se confruntă țara.

De ce pînă în prezent nu ati adus familia acasă?

Cine v-a spus asta? Trebuie să știți că deja de mai mult timp, și soția, și fiica mea sînt cu mine, aici acasă, la Chișinău. Și trebuie să vă spun că nu mi-a fost deloc ușor în toți anii aceștia de despărțire, o stare cunoscută de sute de mii de moldoveni. Atît timp cît Plahotniuc comanda orice mișcare politică, socială, economică, justițiară în Republica Moldova, familia mea nu era în siguranță aici și nu am ascuns acest lucru. Acum, că puțin s-au relaxat lucrurile în acest context, prima chestiune pe care am făcut-o a fost să-mi readuc familia acasă, nu mai rezistau nici ei, dar nici eu. Băieții mei, însă, își continua studiile precum o fac foarte mulți tineri din această țară, iar eu nu sînt un tată autoritar care s-ar apuca să le dicteze unde să-și facă studiile și ce perspective își doresc pentru cariera lor profesională. Sînt suficient de maturi încît să poată lua decizii personale și am încredere deplină în înțelepciunea lor.

Trei lucruri pe care le-ați schimba în politica din RM?

Aș schimba modul de a face politică, în primul rînd. Modul în care, de fapt, nu se face politică, ci în permanență se tranzacționează puterea în Republica Moldova. Politicul ca afacere trebuie să dispară și să fie înlocuit neîntîrziat de un set de principii clare, noi, nealterate de interese personale sau de clan. Oamenii politici din generația nouă trebuie să fie orientați exclusiv spre edificarea unui stat de drept, prosper pentru fiecare cetățean. Punct!

În al doilea rînd, aș depolitiza, oferindu-le independență maximă, nu doar instițiile publice, ci și presa. Bineînțeles, inclusiv Consiliul Audiovizual. Mogulii presei identificați ca oameni politici cu funcții publice decizionale trebuie să fie dați uitării. Este extrem de important ca mass-media să poată reflecta evenimentele printr-o politică editorială independentă, bazată pe deontologie profesională, să nu depindă de capriciile stăpînilor implicați pînă peste cap în politică și să-și gestioneze independent resursele provenite dintr-o piață publicitară realmente liberă și generoasă. Altfel sîntem captivii manipulării programatice.

În al treilea rînd, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu UE, aș implementa reforme reale și nu mimate, dînd o șansă reală de integrare în comunitatea statelor civilizate.

Chiar dacă această dimensiune a fost compromisă de fel de fel de tîlhari și aventurieri din Republica Moldova, ea poate redeveni o poartă deschisă spre investiții și garanții a bunăstării oamenilor.

Uneori decența, onestitatea și reputația nepătată sînt lucruri incompatibile cu politica. Este posibilă păstrarea acestora fără pierderi venind la putere și fiind la putere?

Da, cu certitudine! Vedeți Dvs, depinde de scopul cu care vii în politică. La noi, din păcate, se declară una, dar se face cu totul alta. Politica moldoveneasca este ca un show, spectacol de teatrul absurdului. De 30 de ani, politicienii de la noi interpretează roluri în fața spectatorilor – cetățenilor noștri. Și tocmai de aceea zic că este periculos că de prea multă vreme votăm personaje și nu mai apucăm să votăm oameni, caractere adevărate care au demonstrat prin fapte și nu prin vorbe intențiile politice reale. Un personaj interpretat cu oarece iscusință poate convinge că este conciliant, sau suferind pentru popor, altul pozează în descurcăreț sau în tolerant… Dar în spatele acestor personaje sînt oameni cu trecut întunecat, frustrări, orgolii și compromisuri penibile cu propria conștiință. Așa că îndemnul meu către poporul nostru este să nu mai voteze personaje, să voteze oameni, caractere!

Trebuie sa cunoaștem foarte bine oamenii pe care-i votam, să le studiem trecutul, istoricul, faptele, pentru a nu cădea pradă personajelor pe care aceștia le interpretează, ca apoi, venind la putere să se deconspire ca niște profitori ordinari!

În viziunea mea, politica nu este o activitate comercială care ar trebui neapărat să genereze beneficii personale sau de grup! De orice fel! Bani, imagine, notorietate, voturi, funcții, sinecuri! Altfel, celor care gîndesc asa, și nu sînt puțini, sînt de multe culori, sînt si de-ai lor și de-ai noștri, le sugerez să-și transforme partidul într-o societate comercială și să-și angajeze și un contabil foarte bun care să le numere banii sau voturile, după caz, care se adună ca urmare a acțiunilor lor politice contextuale și oportuniste!

Care sînt cele mai importante calități pe care le-ați moștenit de la părinții Dvs. și dacă reușiți să le dezvoltați în mod constant?

E o întrebare frumoasă, dar puțin tristă în ce mă privește, căci așa s-a întîmplat, că am rămas fără tată la doar doi ani și a trebuit să-mi iau viața în serios foarte devreme. Acest fapt, dincolo de provocările pe care le-am întîmpinat, m-a responsabilizat foarte mult. M-am maturizat foarte repede, am muncit mult de mic și mi-am creat personalitatea ghidat de datoria față de familie, mamă, de seriozitatea cu care m-am aplecat mereu asupra studiilor. De mic am învățat să nu mă Joc cu destine, să nu jonglez cu cuvinte și să nu mint. Tocmai de aceea, atunci cînd mă uit în retrovizor și-mi văd trecutul, nu am prea multe să-mi reproșez, nu am de ce să mă rușinez pentru orice am făcut, îmi asum toate deciziile pe care le-am luat. Și nu cred în prezumpția exclusivă a prezentului atunci cînd e vorba de oameni politici. Un om politic este definit nu doar de prezent, ci, mai cu seamă, de ce a făcut în trecut. Să nu uităm trecutul politic al nimănui, zic eu, să-l ținem minte atunci cînd alegem. Pentru că nu promisiunile electorale din campanie definesc un politician, nu acestea-i prezic viitorul, acțiunile ulterioare, ci trecutul lui și prestația sa în fața dificultăților. Un om care are abordări diferite în funcție de context și interese personale, nu merită să fie votat, să fie om politic. În politică avem nevoie de caractere, iar caracterul nu se poate declina la timpul prezent! Este o noțiune definită tocmai de trecutul pe care unii sau alții, în aceste zile, vor să și-l ascundă, pentru a-i convinge pe oameni că sînt altceva decît sînt de fapt! Caracterul nu ți-l poți schimba, așa cum nu-ți poți șterge trecutul! Iată așa stau lucrurile cu moștenirea mea, acumulată din copilărie și pînă acum.

Ce părere aveți despre ideea interzicerii cetățeniei duble pentru funcționarii publici din Republica Moldova după practica unor țări precum Germania ș.a.?

Este o practică uzuală în unele state, dar nu cred că e aplicabilă la noi, pentru că există unele particularități incontestabile greu de neglijat. Avem o parte importantă a populației Republicii Moldova care dețin cetățenie UE. Să nu uităm că cetățenia unui stat membru al UE le oferă concetățenilor noștri posibilitatea unei circulații libere și plenare în Europa, a obținerii de studii și bune practici. De asemenea, mulți cetățeni au și cetățenia Federației Ruse, unde există o diasporă moldovenească importantă. Și apoi nu cetățenia oficială este determinantă în prestația unui funcționar public, ci capacitatea de a-și exercita onest atribuțiile, repulsia categorică față de corupție și corupere, sentimentul datoriei și al responsabilității față de munca prestată și oameni.

Proiectele politice necesită mijloace financiare mari. Deseori, acestea fac ca partidele să devină dependențe de finanțatorii neoficiali din afara republicii, blocînd deciziile care sînt în interesul țării noastre. Care este părerea Dvs. în acest sens?

Da, proiectele politice și social-economice necesită un important suport financiar, dar acesta nu poate fi fraudulos. Categoric!

Există modalități perfect legale de finanțări, investiții etc.Platforma DA este un partid născut din voința oamenilor deșteptați care au protestat masiv împotriva nedreptății, corupției, hoției și tot ei sînt acei care prin donațiile lor, prin contribuțiile lor voluntare la diverse activități, prin cotizațiile de membru al formațiunii au finanțat partidul de la înființare încoace, cînd am beneficiat și de finanțarea legală din partea statului, atît cît este ea. Finanțarea partidelor politice trebuie scoasă din zona tenebrității, din zona off-shore, dar și din toată străinătatea.

Ce îi va uni pe toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba în care vorbesc și locul de trai?

Bunăstarea și siguranța zilei de mîine ne va uni pe toți. Un viitor asigurat, locuri de muncă suficiente și bine plătite,condiții moderne de trai și lege egală pentru toți – asta îi va uni. Iar pentru ca acest lucru să se întîmple avem nevoie de un proiect de țară fundamentat și de o echipă profesionistă, onestă, dedicată și perseverentă care să-l implementeze. Și acest proiect de țară Platforma DA îl are. Fiți siguri de asta!

Credeți că este posibilă intrarea de două ori în aceeași apă?

Depinde de apă. Unii intră după fiecare campanie electorală în aceeași apă – una stătută, cu iz de băltoacă. Dar, în ceea ce mă privește, eu, odată intrat în apa virtiginoasă a luptei pentru dreptate, nu am mai ieșit din ea, chiar dacă uneori mi-a fost greu să respir din cauza valurilor zbuciumate, iar alteori mi s-a părut că malul e mai aproape. Mai am putere să înot, mai ales că mă pot baza întotdeauna pe colegii mei care îmi sînt alături. Puternici și deciși. Curați în toate pornirile lor și, sînt sigur, iubiți de Dumnezeu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?