X 
Arşiţa stiri: 193
Jocurile Olimpice stiri: 152
Transnistria stiri: 1415

Cea mai mare sfidare la adresa securității Mării Chinei de Sud vine din exterior

13 iun. 21:00   Internațional
3537 1

Cea mai mare sfidare la adresa securității din Marea Chinei de Sud vine din afara regiunii, a declarat ministrul adjunct de Externe, Sun Weidong, aflat la Vientiane (Laos) la dialogul la nivel înalt ASEAN-China, Japonia și Coreea de Sud, la reuniunea oficialilor de rang înalt pentru Summitul din Asia de Est și cea din cadrul Forumului regional ASEAN.

Potrivit acestuia, forțele externe în frunte cu SUA își urmăresc interesele geopolitice proprii, practică politici și confruntare între tabere, promovează acțiuni militare în regiune, provoacă și întețesc divergențele în probleme maritime, prejudiciind drepturile și interesele justificate ale țărilor riverane. China are suveranitatea indiscutabilă asupra unui grup de insule din Marea de Sud, este dispusă să acționeze alături de statele implicate pentru punerea sub control a divergențelor prin dislog și consultări. De asemenea, China este angajată în aplicarea completă și eficientă alături de țările ASEAN a Declarației de conduită în Marea Chinei de Sud, promovarea consultărilor asupra Normelor de acțiune în Marea Chinei de Sud și menținerea în comun a păcii și stabilității în regiune.

Cu privire la amplasarea în regiune a sistemului de rachete cu rază de acțiune medie de către SUA, oficialul a arătat că practica Washingtonului împinge regiunea în vîrtejul cursei înarmării, pune Asia-Pacific sub umbrela unor conflicte geopolitice, subminează grav securitatea statelor și periclitează serios pacea și stabilitatea în regiune. China se opune cu fermitate mentalității Războiului Rece și confruntării între tabere, fiind împotriva tentativei oricărei forțe exterioare de a provoca cursa înarmărilor în regiune, de a folosi statele din regiune ca instrumente pentru menținerea hegemoniei și ”pioni” în competiția geostrategică.

Statele ASEAN susțin în unanimitate pacea și nu războiul, dialogul și nu confruntarea, solidaritatea și nu scindarea. De asemenea, acestea solicită consolidarea cooperării reciproc-avantajoase, promovarea dezvoltării comune, menținerea comună a păcii și stabilității pe termen lung în regiune, a mai declarat oficialul chinez.

8
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав