X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Un continent riscă să fie rupt în două

12 dec. 2023,, 21:30   Externe
3760 0

Un continent ar putea fi împărțit în două de formarea unui nou ocean în viitorul îndepărtat, potrivit cercetătorilor. Formarea Riftului African Estic a început deja și a fost observată prima dată în 2005. Acesta a apărut în deșertul etiopian.

Asta înseamna că peste foarte mulți ani state, precum Uganda și Zambia vor avea ieșire la ocean. Situația la va aduce acestora multe beneficii economice, dacă la momentul respectiv o civilizație avansată va mai exista.

Riftul a apărut după ce trei plăci tectonice au început să se îndepărteze una de alta. Placa arabică se îndepărtează de continentul african cu 2,54 centimetri pe an. Crăpătura formată în scoarța terestră din Etiopia are deja o lungime de 56 de km, transmite Noi.md cu referire la romaniatv.

„Acesta este singurul loc de pe Pămînt unde poți studia cum un rift continental devine un rift oceanic”, a declarat Christopher Moore, doctorand de la Universitatea din Leeds.

Într-un final, Africa se va împărți în două continente, iar un aș șaselea Ocean vă apărea. Acest lucru se va întîmpla însă peste cel puțin cinci milioane de ani, precizează cercetătorii.


0
4
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?