Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

A fost realizată o hartă precisă a celui de-al șaptelea continent scufundat

8 oct. 2023,, 01:00   Externe
2896 0

Oamenii de știință din Noua Zeelandă au întocmit o hartă precisă a celui de-al șaptelea continent Zeelanda, care se află sub apă.

În perioada Cretacicului, supercontinentul Gondwana, din cauza unor procese din interiorul Pămîntului, s-a divizat în Africa, Australia și Zeelanda.

Mult timp, oamenii de știință nu au considerat Zeelanda ca fiind un continent, abia în secolul al XIX-lea geologii au început să vorbească despre existența celui de-al șaptelea continent.

Oamenii de știință au găsit roci, cîmpii, munți, platouri, indicînd faptul că Zeelanda este un continent care este ascuns sub apă. Continentul este separat de Australia prin Marea Tasmaniei, care a umplut o falie mare în scoarța terestră, care s-a oprit acum aproximativ 50 de milioane de ani, relatează Noi.md cu referire la involta.media.

În ultimii ani, datorită expedițiilor maritime pe continentul scufundat, precum și a observațiilor prin satelit, a fost posibilă realizarea unei hărți exacte a blocului din scoarța terestră.


Potrivit oamenilor de știință, în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, Australia și Antarctica unite s-au separat, dar Zeelanda mai era încă legată de Antarctica de Vest. Antarctica s-a separat de Zeelanda în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, ceea ce a dus la inundarea a 95% din suprafața misteriosului continent.

0
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?