X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

UE avertizează Israelul asupra unei catastrofe

19 feb. 19:45   Externe
2106 0

Miniștrii de externe ai UE au avertizat Israelul privind ofensiva în orașul Rafah, despre care spun că ar putea fi un dezastru pentru aproximativ 1,5 milioane de refugiați.

Despre acest lucru a relatat "Adevărul european" cu referire la Reuters.

"O ofensivă asupra orașului Rafah ar fi absolut catastrofală ... ar fi de neconceput", a declarat ministrul de externe al Irlandei, Michael Martin.

El a precizat că peste 1,5 milioane de persoane se află "într-un colț foarte mic din Gaza".

"Sunt obosiți, sînt epuizați, nu au unde să se ducă - cum poate cineva să se gîndească să agraveze această traumă?", a adăugat ministrul.


Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că în timpul unei astfel de operațiuni este imposibil de evitat victimele civile.

"Trebuie să continuăm să facem presiuni asupra Israelului pentru a-l face să înțeleagă că sînt atît de mulți oameni pe străzile din Rafah, încît va fi imposibil de evitat victimele civile. Acest lucru ar fi cu siguranță contrar respectării dreptului umanitar", a declarat el.

Și ministrul german de externe, Annalena Berbock, a cerut Israelului să respecte dreptul umanitar, dar a adăugat că țara are "dreptul la autoapărare", afirmînd că este clar că militanții Hamas continuă să opereze din Rafah.

Berbock și-a repetat îndemnul la "încetare umanitară a focului" pentru a permite refugiaților să se întoarcă acasă în nordul Fîșiei Gaza.

Anterior, președintele american Joe Biden l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se abțină de la înaintarea spre orașul Rafah, situat în sudul Fîșiei Gaza, fără un plan de protecție a civililor.

De asemenea, prim-miniștrii Spaniei, Pedro Sanchez, și Irlandei, Leo Varadkar, au cerut Comisiei Europene să verifice de urgență dacă Israelul își respectă obligațiile privind drepturile omului în Gaza.

5
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?