Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ucraina va începe discuțiile cu SUA privind garanțiile de securitate

31 iul. 2023,, 10:31   Externe
2245 0

Ucraina și SUA vor începe săptămîna aceasta negocierile privind un tratat de garanții de securitate.

Acest lucru a fost declarat de șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, relatează RBC-Ucraina.

"Ucraina va începe negocierile cu Statele Unite ale Americii privind un acord bilateral privind garanțiile de securitate. Aceste garanții vor fi valabile pînă cînd Ucraina va obține statutul de membru NATO, care este cea mai fiabilă garanție de securitate", a declarat Yermak în timpul unui discurs susținut la o reuniune a Congresului autorităților locale și regionale.

Potrivit acestuia, acest acord va fi încheiat în cadrul declarației convenite de țările G7 la summitul NATO de la Vilnius. În acea declarație, Ucraina a promis să ofere garanții de securitate care vor rămîne în vigoare pînă la aderarea la NATO.

"Mai mult de zece alte țări au aderat deja la această declarație, iar noi state se alătură aproape în fiecare săptămînă. Împreună cu participanții la declarație, Ucraina va încheia un sistem de tratate bilaterale care conțin garanții de securitate specifice. În prezent, lucrăm la acorduri bilaterale cu fiecare dintre acești parteneri", a declarat Andriy Yermak.


El a adăugat că garanțiile de securitate vor fi angajamente concrete și pe termen lung, care vor asigura victoria Ucrainei în prezent și îi vor permite să primească sprijin financiar și de apărare în viitor.

Declarația G7 aprobată la summitul NATO prevede un sprijin economic și de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Orice țară care este de acord în mod oficial la nivel bilateral să ofere anumite garanții Ucrainei se poate alătura acestei declarații a G7.

Printre cele care au aderat la declarație se numără Republica Cehă, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și România.

La summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, NATO a aprobat un program de asistență militară multianuală pentru Kiev, care ar trebui să continue dincolo de actualul conflict din Ucraina. În plus, după summitul Alianței Nord-Atlantice, G7 a adoptat o declarație privind garanțiile de securitate pe termen lung pentru Ucraina, în care se afirmă, printre altele, că Kievului ar trebui să i se acorde capacități militare semnificative. Purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat această decizie drept extrem de eronată și potențial foarte periculoasă. După cum a explicat Peskov, aceasta înseamnă, în esență, că G7 intervine în securitatea Rusiei.

1
3
0
1
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?