COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Turcia: 82 de persoane, inclusiv politicieni kurzi de opoziţie, vizate de arestări

Autorităţile turce au ordonat vineri arestarea a 82 de persoane, printre care se numără membri ai unui partid pro-kurd de opoziţie, în legătură cu proteste violente desfăşurate în 2014 împotriva asedierii oraşului sirian kurd Kobane de către militanţi ai Statului Islamic (SI), transmite Reuters.


La începutul lui octombrie 2014, protestatari au invadat străzile localităţilor din sud-estul ţării, majoritar kurd, acuzînd armata Turciei că asista pasiv la asediul jihadiştilor SI asupra oraşului Kobane, situat dincolo de frontiera cu Siria, transmite agerpres.ro.

Protestele s-au soldat cu moartea a 37 de oameni.

Ankara acuză Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii) că a incitat la proteste, şi Partidul Democrat al Poporului (HDP) de legături cu PKK şi de sprijinirea manifestaţiilor. HDP, a treia forţă în parlamentul turc, neagă aceste acuzaţii.

Într-un comunicat publicat vineri, parchetul de la Ankara precizează că mandatele de arestare au fost emise în legătură cu 'mai multe apeluri care invitau populaţia să iasă pe stradă şi să comită acte teroriste'. Suspecţii sunt daţi în urmărire în şapte provincii din ţară.

'Biroul de investigare a infracţiunilor teroriste, din cadrul Parchetului din Ankara, a declanşat o anchetă asupra organizaţiei teroriste PKK şi a aşa-zişilor săi responsabili, precum şi a unor responsabili şi membri ai unui anumit partid politic (...) şi, în stadiul actual, a ordonat arestarea a 82 de suspecţi', se spune în comunicat.

Postul de televiziune NTV şi alte media au relatat că în rândul suspecţilor se numără membri ai HDP, printre care primarul din Kars, Ayhan Bilgen, fostul deputat Sirri Sureyya Onder şi cîţiva responsabili ai partidului, şi că unii dintre ei au fost deja arestaţi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri

Sondaj Toate

load