Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Testul galactic care va stabili dacă există materie întunecată sau nu

29 iun. 2019,, 21:29   Externe
3607 0

Cercetătorii folosesc simulări pe calculator extrem de complexe în încercarea de a crea un test care să ne arate dacă în univers există materie întunecată sau nu.

Cercetătorii de la University of Bonn și University of California încearcă să afle dacă există, într-adevăr, materie întunecată, sau dacă legea gravitațională a lui Newton ar trebui schimbată. Studiul, publicat în jurnalul Physical Review Letters, arată că răspunsul s-ar afla în mișcarea stelelor din micile galaxii-satelit din jurul Căii Lactee.

Cu ajutorul unuia dintre cele mai puternice supercomputere din lume, cercetătorii au simulat distribuția materiei în aceste galaxii-satelit și s-au concentrat pe o relație denumită relație de accelerație radială – RAR. În galaxiile disc, stelele se mișcă în orbite circulare în jurul centrului galactic. Accelerația care le forțează constant să-și schimbe direcția e cauzată de atracția materiei din galaxie. RAR descrie relația dintre această accelerație și cea cauzată de materia vizibilă.

”Am simulat, pentru prima dată, RAR-ul galaxiilor pitice plecînd de la presupunerea că materia întunecată există”, spune dr. Cristiano Porciani, de la Argelander Institute for Astronomy, de la University of Bonn. Acesta a declarat că aceste galaxii se comportă exact ca variante la scară ale unor galaxii mari. Dar dacă nu există materie întunecată și gravitația acționează diferit față de cum credea Newton?

În acest caz, RAR-ul galaxiilor pitice depinde de distanța de galaxia-părinte, ceea ce nu se întîmplă dacă materia întunecată există. Totuși, va mai dura cîțiva ani pînă ce această dilemă va fi rezolvată. Măsurătorile individuale nu sînt suficiente pentru a testa diferențele mici, descoperite în cadrul simulărilor.


Cu toate acestea, refacerea acelorași teste în cazul anumitor stele sporește precizia măsurătorilor. Astfel, mai devreme sau mai tîrziu, ar trebui să fie posibilă o determinare cu privire la galaxiile pitice și dacă acestea se comportă în modul în care o fac într-un univers care are sau nu materie întunecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?