X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

A fost propusă o teorie a materiei întunecate "contagioase"

13 noi. 2021,, 21:00   Ştiinţă şi IT
3246 0

Un grup internațional de fizicieni a propus o nouă teorie conform căreia materia întunecată provine din materia obișnuită (barionică) și este, de asemenea, capabilă să creeze mai multă materie întunecată din materia obișnuită. Despre acest lucru s-a anunțat într-un articol publicat în revista Physical Review Letters.

Conform noii teorii, o anumită cantitate de materie întunecată a fost creată într-o "baie termală" atunci când plasma primară formată din materie obișnuită a dat naștere particulelor de materie întunecată. La un moment dat, noile particule de materie întunecată au început să producă și mai multe particule de materie întunecată din particule obișnuite. Acest proces a continuat până cînd materia întunecată a atins cantitatea observată astăzi, transmite Noi.md.

Se remarcă faptul că, cu un astfel de scenariu de "infectare", în cele din urmă, în univers nu ar putea rămâne decât particule de materie întunecată. Cu toate acestea, oamenii de știință presupun că motivul pentru care acest lucru nu s-a întîmplat este expansiunea rapidă a Universului. Deoarece universul era mai mic și mai dens într-un stadiu incipient al existenței sale, materia întunecată putea intra cu ușurință în contact cu materia obișnuită și o putea transforma. Expansiunea a dus la faptul că obiectele spațiale se îndepărtau unul de celălalt și, prin urmare, materia întunecată se întîlnea din ce în ce mai puțin cu materia obișnuită.

Rezultatele simulării au demonstrat că o astfel de teorie poate explica cantitatea de materie întunecată despre care se crede că există în prezent. Dacă ideile lor sunt corecte, atunci urmele procesului de transformare a materiei barionice ar trebui să rămînă în radiația cosmică de fond, ceea ce va dovedi teoria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?