Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Testul de lansare a unei rachete Trident de pe un submarin britanic a eşuat

21 feb. 13:00   Externe
3343 0

Testul de lansare a unei rachete Trident de pe un submarin britanic a eşuat, pentru a doua oară consecutiv, anunţă BBC.

Cel mai recent test a fost efectuat de la HMS Vanguard, în largul coastei de est a Statelor Unite. Sistemele de propulsie ale rachetei au cedat şi aceasta a aterizat în mare, în apropierea locului de lansare, potrivit The Sun, care a relatat primul această defecţiune. Rachetele Trident transportă focoasele nucleare ale Marii Britanii, arma de ultimă instanţă, potrivit News.ro. Acest lucru este extrem de jenant atît pentru Marea Britanie, cît şi pentru producătorul american al rachetelor Trident, transmite Digi24.ro.

Testele britanice ale rachetelor Trident sînt rare, nu în ultimul rînd din cauza costurilor. Preţul fiecărei rachete este de aproximativ 17 milioane de lire sterline. Atît secretarul Apărării, Grant Shapps, cît şi şeful Marinei Militare se aflau la bordul HMS Vanguard atunci cînd aceasta a tras racheta de test neînarmată în largul coastei de est a Americii în ianuarie.

Aceasta ar fi trebuit să zboare cîteva mii de kilometri înainte de a ateriza inofensiv în Atlantic, între Brazilia şi Africa de Vest. În schimb, racheta a căzut în ocean în apropierea locului de unde a fost lansată. Precedentul test efectuat de pe un submarin britanic în 2016 s-a soldat, de asemenea, cu un eşec, cînd racheta a deviat de la curs.

La vremea respectivă, Sunday Times a relatat că tirul de testare a fost lansat de la HMS Vengeance, în largul coastei Floridei. Documentul a precizat că racheta Trident II D5 trebuia să fie lansată la 9.012 km (5.600 mile) către o ţintă maritimă din largul coastei de vest a Africii, dar a virat spre SUA. Cauza care a dus la această defecţiune rămîne strict secretă, a relatat ziarul, dar a citat o sursă navală de rang înalt care a declarat că racheta a suferit o defecţiune în zbor după ce a fost lansată din apă.


Într-o declaraţie, Ministerul Apărării a recunoscut că a avut loc o anomalie la cea mai recentă lansare, dar a mai susţinut că HMS Vanguard şi echipajul său s-au dovedit „pe deplin capabili” în operaţiunile lor, iar testul a „reafirmat eficacitatea descurajării nucleare a Regatului Unit”.

Declaraţia a adăugat că Trident este „cel mai fiabil sistem de armament din lume”, după ce a efectuat cu succes peste 190 de teste. Trident este numele sistemului de arme nucleare al Marii Britanii şi include submarine, rachete şi focoase nucleare.

10
6
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?