Criza energetică stiri: 1523
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

SUA și UE au prezis consecințe „uimitoare” ale sancțiunilor împotriva Rusiei

8 iun. 13:00   Război în Ucraina
2525 0

Profesorul de Economie Aplicată, fondator al Institutului Johns Hopkins de Economie Aplicată, Sănătate Globală și Studii Antreprenoriale, Steve Hanke a evaluat prejudiciul cauzat de sancțiunile impuse Rusiei pe fondul operațiunii sale militare speciale din Ucraina. Potrivit lui, lumea va suferi cel mai mult din cauza lor, și nu Moscova însăși. El și-a făcut declarațiile într-un interviu pentru Asia Times.

Impactul sancțiunilor asupra lumii

Hanke a subliniat că pierderile din sancțiunile occidentale pentru Moscova par semnificative. Cu toate acestea, ele „se estompează” pe fundalul consecințelor „uimitoare” cu care se vor confrunta SUA și Uniunea Europeană (UE). Pentru ei, sancțiunile împotriva Rusiei „vor lovi ca un bumerang”, a spus fostul angajat venezuelean Basem Tajeldin. Cu toate acestea, Hanke a prezis cele mai mari pagube din cauza restricțiilor occidentale pentru întreaga lume.

"În ceea ce privește amploarea: UE va suporta costuri mult mai mari decît SUA. Dar costurile și perturbările cauzate de sancțiuni nu se vor limita la UE și SUA. Se vor răspîndi în întreaga lume, punînd o povară semnificativă asupra țărilor sărace și popoarelor sărace”, a spus Steve Hanke.
De asemenea, UE a evaluat în mod repetat posibilele prejudicii cauzate de sancțiunile anti-ruse. Europarlamentarul și fostul ministru francez al Transporturilor Thierry Mariani a declarat un dezastru economic din cauza restricțiilor impuse Moscovei. Potrivit acestuia, în afara Occidentului, nimeni nu caută să susțină politica de sancțiuni.

Interzicerea petrolului


Profesorul a adăugat că interzicerea importului resurselor energetice rusești și a transportului acestora ar avea un impact „foarte negativ și grav” asupra țărilor UE. Cu toate acestea, aceste consecințe nu vor afecta Ungaria, deoarece țara a refuzat să accepte interdicția UE privind combustibilul din Rusia.
„SUA nu vor rămîne nevătămate. Piețele mondiale de petrol și gaze vor deveni politizate și balcanizate, iar petrolul nu va fi furnizat la fel de liber ca în ultimele patru decenii. Drept urmare, toată lumea va ajunge să plătească mai mult decît ar fi fost în alte circumstanțe”, a spus Steve Hanke.
În plus, el a criticat cuvintele președintelui american Joe Biden conform cărora inflația din țară este cauzată de acțiunile Rusiei. El a menționat că problemele din Statele Unite au apărut din cauza deciziilor administrației Biden și ale fostului șef de stat Donald Trump. Potrivit lui Hanke, în timpul pandemiei au tipărit și au cheltuit bani ca niște „marinari turmentați”.

Măsuri ineficiente

Expertul a numit sancțiunile anti-ruse contraproductive și complet ineficiente, deoarece nu și-au atins scopul - „schimbarea comportamentului” Moscovei. El a comparat, de asemenea, „prețul” restricțiilor pentru SUA, Uniunea Europeană și întreaga lume și a reamintit previziunile băncilor de investiții, ale băncilor centrale, ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale diferitelor asociații de cercetare și producție (ONG-uri).
„Aceste estimări, care sînt oarecum aleatorii și parțiale – fiind doar vîrful aisbergului – indică faptul că costurile asociate cu sancțiunile vor fi uluitoare", a spus el.

Ministrul elvețian al Economiei, Guy Parmelin, a declarat o opinie similară mai devreme. Potrivit acestuia, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu și-au atins scopul, deoarece ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei nu au încetat.

Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Pe 3 iunie a intrat în vigoare al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. Discuțiile pe marginea sa au durat cu cîteva săptămîni mai mult decît era planificat, din cauza poziției Ungariei. Limitarea cheie dintre noile măsuri este un embargo parțial asupra livrărilor de petrol, cu excepția materiilor prime furnizate prin conducta Druzhba.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав