Studiu: Stratul de gheaţă al Groenlandei se topeşte la niveluri fără precedent

Studiu: Stratul de gheaţă al Groenlandei se topeşte la niveluri fără precedent

Stratul de gheaţă al Groenlandei, în prezent cea mai importantă sursă de apă adăugată oceanelor, se topeşte la niveluri fără precedent în epoca modernă, susţine un studiu publicat miercuri în revista Nature.


Topirea are loc în prezent la un volum cu 50% mai mare decît în timpul perioadei preindustriale şi cu 33% mai mare decît în secolul XX, au descoperit oamenii de ştiinţă din universităţile americane şi olandeze care au efectuat studiul.


Stratul are în unele locuri o grosime de 1,6 km şi conţine suficientă gheaţă pentru a creşte nivelul global al mării cu 7 metri.


"Gheaţa Groenlandei se topeşte mai rapid în ultimele decenii decît în oricare moment din ultimii 350 de ani şi, probabil, mai rapid decît în oricare din ultimii 7.000-8.000 de ani", a indicat Luke Trusel, de la Universitatea din Rowan, autorul principal al studiului.


"Groenlanda este mai sensibilă la schimbările de temperatură azi decît în urmă cu cîteva decenii. Încălzirea contează mai mult ca niciodată", a adăugat Trusel.


Cercetătorii au reconstruit modele de topire a gheţii din ultimii 300 de ani prin utilizarea de date privind calotele de gheaţă, creînd astfel cel mai cuprinzător studiu dedicat acestui fenomen.


"Prin eşantionarea gheţii, am reuşit să obţinem o imagine mai clară a cît de extrem de neobişnuit este acest fenomen de topire a gheţii din ultimele decenii prin comparaţie cu trecutul", a indicat Trusel.


În luna iunie, un alt studiu publicat în revista Nature informa că Antarctica a pierdut aproximativ trei trilioane de tone de gheaţă din 1992, iar rata de topire s-a accelerat de trei ori în ultimii cinci ani. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load