Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4040

Studiu: Elefanții se adresează unul altuia folosind "nume"

16 noi. 2023,, 23:30   Externe
2685 0

Elefanții își dau probabil nume pe care le folosesc pentru a comunica între ei.

O confirmă rezultatele unui nou studiu, publicat anterior în presa științifică, dar care nu a fost încă revizuit de către colegi conform regulilor publicațiilor științifice, scrie The Independent.

Cercetătorii care au studiat comportamentul elefanților din savana kenyană, au descoperit că elefanții se adresează unii altora folosind anumite sunete specifice. La început, oamenii de știință au crezut că există o mecanică cunoscută la delfini și papagali, cînd "adresarea" este o imitație a vocii celui căruia i se "adresează".

Cu toate acestea, observațiile au arătat că nu era așa.

Oamenii de știință au analizat 527 de strigăte de elefant cu frecvență joasă în vastul ecosistem Samburu din nordul Kenyei și 98 de strigăte în Parcul Național Amboseli din sudul Kenyei. Analizele au scos la iveală un sunet specific pe care elefanții îl folosesc pentru a se adresa anumitor "apelanți". Iar adresarea aceluiași elefant de la rude diferite era foarte asemănătoare.


Drept urmare, cercetătorii au concluzionat că pot identifica mai precis "abonatul" după structura adresei decît doar pe nevăzute.

În total, oamenii de știință au reușit să găsească 119 "abonați" unici și au recreat înregistrări ale apelativelor adresate în mod special la 17 elefanți pentru a vedea reacțiile acestora. Experimentul a arătat că "apelanții" au răspuns mai activ la o adresare specifică înregistrată și reluată către ei decît la o adresare reluată către un alt elefant.

Cercetătorii cred că faptul că faptul de a avea nume le permite elefanților să atragă atenția unui anumit individ și să își îmbunătățească coordonarea atunci cînd se deplasează în căutare de resurse, atunci cînd nu se văd unul pe celălalt.

"Din cîte știm, acest studiu este prima dovadă a adresării vocalizate către conspecifici [membri ai aceleiași specii] fără a imita vocea ascultătorului la animalele non-umane. Acest lucru poate avea implicații importante pentru înțelegerea noastră privind evoluția limbajului", spun autorii studiului.

Alte descoperiri despre comportamentul animalelor

După cum a scris UNIAN, oamenii de știință au analizat sunetele cu care comunică pisicile. Studiul a arătat că pisicile pufoase au un arsenal destul de larg de instrumente pentru a comunica între ele și cu oamenii.

De asemenea, și cîinii domestici reacționează diferit atunci cînd li se adresează bărbații și femeile. S-a dovedit că cîinilor le plac mai mult chemările feminine decît cele masculine.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?