Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Simon Harris devine, la 37 de ani, cel mai tânăr prim-ministru al Republicii Irlanda

9 apr. 20:15   Externe
1970 0

Simon Harris a devenit marţi, la 37 de ani, cel mai tînăr prim-ministru din istoria Republicii Irlanda, succedîndu-i colegului de partid Leo Varadkar şi avînd la dispoziţie mai puţin de un an pentru a încerca să crească şansele coaliţiei guvernamentale de a opri prima victorie în alegeri a partidului Sinn Fein (stînga), transmite Reuters.

Harris, fost ministru al sănătăţii şi al învăţămîntului superior, cunoscut mai ales pentru că a gestionat răspunsul iniţial al ţării sale la pandemia de COVID-19, a fost ales fără opoziţie ca nou lider al partidului Fine Gael luna trecută, la cîteva zile după anunţul neaşteptat al demisiei lui Varadkar.

Aceasta i-a asigurat desemnarea ca prim-ministru, confirmată marţi de parlament cu sprijinul partenerilor de coaliţie Fianna Fail şi ecologist, dar şi al unor deputaţi independenţi.

Ca prim-ministru, Harris se va confrunta cu aceleaşi probleme cu rădăcini adînci, în primul rînd un deficit sever de locuinţe accesibile şi neliniştea cauzată de un număr record de solicitanţi de azil, probleme care au dus la stagnarea Fine Gael în mandatul lui Varadkar.

De asemenea, noul premier moşteneşte un acord de coaliţie care îi lasă puţin spaţiu de manevră pentru iniţiative politice majore.

El urmează să anunţe o remaniere a echipei miniştrilor Fine Gael din guvern (în număr de şapte din totalul de 18), ce nu îi va viza pe ministrul de externe, Micheal Martin, şi cel de finanţe, Michael McGrath, membri ai partidului Fianna Fail.

Harris, care a abandonat universitatea la 20 de ani pentru a lucra ca asistent politic, a fost ales în parlament la vîrsta de 24 de ani şi numit în cabinet înainte de a fi împlinit 30.

Sîmbătă, într-un discurs la conferinţa anuală a Fine Gael, el a afirmat că va pune accentul pe lege şi ordine, ajutorul pentru micile afaceri şi reconectarea cu alegătorii rurali.

El a promis de asemenea să rezolve 'odată pentru totdeauna' criza locuinţelor, un angajament asumat şi de predecesorii săi.

Date publicat luni au arătat că preţurile la locuinţe au crescut cu 6,5% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai rapidă creştere începînd din 2022. Duminică, un sondaj de opinie a relevat că problema locuinţelor rămîne pe primul loc între îngrijorările irlandezilor.

Acelaşi sondaj a confirmat recenta tendinţă de scădere a sprijinului pentru Sinn Fein, după nivelurile maxime de acum 12-18 luni, însă principalii beneficiari sînt mai degrabă candidaţii independenţi decît partidele guvernamentale.

Sinn Fein este creditat cu 26% din intenţiile de vot, Fine Gael cu 21%, iar Fianna Fail cu 16%.

Alte sondaje arată însă scoruri ceva mai mari pentru principalele două partide aflate la guvernare.

2
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?