X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1740

Şeful diplomaţiei americane va purta discuții cu Lavrov

28 iul. 2022,, 08:15   Război în Ucraina
811 0

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat miercuri că intenţionează să discute în curînd cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru prima data de la începutul războiului din Ucraina, relatează Agerpres, conform AFP.

Această conversaţie telefonică, prevăzută „în următoarele zile (…), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei”, ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, a precizat secretarul de stat american în cursul unei conferinţe de presă, transmite g4media.ro.

„Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi a lui Brittney Griner care au fost arestaţi pe nedrept şi cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă”, a declarat el.

„Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu cîteva săptămîni pentru a facilita aceste eliberări”, a adăugat Antony Blinken, refuzînd să precizeze în ce constă oferta americană.

Fostul ambasador al Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul a îndemnat administraţia preşedintelui Joe Biden să-i schimbe pe cei doi deţinuţi americani pentru Viktor Bout, un traficant de arme rus închis în Statele Unite.


Baschetbalista Brittney Griner a fost arestată pe aeroportul din Moscova în februarie, după ce în bagajul ei de mînă au fost găsite „ţigări electronice” şi un „lichid care prezenta un miros special” de ulei de canabis, conform serviciului federal al vămilor ruse. Ea riscă pînă la 10 ani de închisoare.

Fostul soldat american Paul Whelan, fost responsabil pe probleme de securitate la o companie de piese auto, închis din 2018, continuă să-şi susţină nevinovăţia după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj.

Antony Blinken a adăugat că intenţionează să discute cu ministrul rus de externe acordul dintre Kiev şi Moscova încheiat săptămîna trecută la Istanbul, prin medierea Turciei şi sub egida ONU, pentru a permite livrarea în străinătate a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

„Sperăm că acest acord va permite rapid să se expedieze din nou cerealele ucrainene prin Marea Neagră şi că Rusia îşi va onora promisiunea de a permite trecerea acestor nave”, a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий