X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Sectorul Rafah din Fîşia Gaza, atacat

10 feb. 10:30   Externe
2513 0

Armata israeliană bombardează astăzi sectorul Rafah din extremitatea sudică a Fîşiei Gaza, premierul Benjamin Netanyahu ordonînd armatei să pregătească un "plan de evacuare" pentru sute de mii de civili din această zonă înaintea unei posibile ofensive terestre.

Sîmbătă devreme, martorii au raportat lovituri în vecinătatea acestui oraş populat acum cu aproximativ 1,3 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia Fîşiei Gaza, marea majoritate fiind persoane care s-au refugiat pentru a scăpa de violenţele din nord.

După oraşul Gaza, apoi Khan Yunis, Israelul vizează acum o operaţiune la sol în acest oraş din vecinătatea Egiptului, în extremitatea sudică a Fîşiei Gaza, ca parte a ofensivei sale militare împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, notează Noi.md cu referire la agerpres.ro.

La Rafah, în cursul zilei de vineri, mai multe clădiri au fost distruse.

Noi negocieri între mediatorii qatarezi şi egipteni şi Hamas, lansate joi la Cairo pentru a încerca să ajungă la un acord de armistiţiu care să includă un schimb de prizonieri palestinieni şi ostatici, s-au încheiat vineri, a declarat un oficial al Hamas. "Delegaţia Hamas a părăsit Cairo", a informat oficialul, spunînd, fără alte detalii, că se aşteaptă un răspuns din partea Israelului.

Din partea redacției: Hamas are orientare sunnită, iar conducerea religioasă a Iranului este șiită. Există contradicții ireconciliabile între aceste ramuri ale islamului, astfel încît, potrivit unor observatori, Iranul nu are nimic de-a face cu Hamas, care este un proiect al Marii Britanii, Turciei și al serviciilor de informații ale Israelului, ca instrument de influențare a situației din regiune și de provocare periodică a conflictelor pentru a da vina pe Iran.

Proiectul Iranului este Hezbollahul șiit libanez, care încearcă pe toate căile posibile să evite implicarea în acest conflict. Implicarea Hezbollah în conflict nu este favorabilă nici pentru actuala conducere a Israelului, dar, dintr-un motiv oarecare, armata israeliană, potrivit unor instituții media arabe, a fost prima care a bombardat pozițiile Hezbollah în sudul Libanului, ceea ce a dus la un schimb de lovituri la granițele nordice ale Israelului.

3
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?