X 
Arşiţa stiri: 193
Jocurile Olimpice stiri: 151
Transnistria stiri: 1415

Se prognozează o perioadă cu secetă extremă

7 iun. 22:30   Externe
2878 0

Numărul incendiilor din zona tropicală umedă Pantanal din Brazilia a crescut de aproape zece ori pînă în prezent în acest an, atingînd cele mai ridicate niveluri consemnate după 2020, cînd acest biom a fost afectat de cele mai grave incendii înregistrate vreodată.

Datele satelitare ale Institutului Naţional de Cercetări Spaţiale din Brazilia (INPE) au indicat o creştere cu 980% a numărului de incendii din Pantanal pînă la 5 iunie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, notează Noi.md cu referire la agerpres.

Cifrele au stîrnit îngrijorare în contextul în care regiunea se îndreaptă spre cel mai riscant sezon al incendiilor, care începe de obicei în iulie şi atinge apogeul în august şi septembrie.

Zonele umede din Pantanal, de aproximativ 10 ori mai mari decît regiunea Everglades din Florida, Statele Unite, adăpostesc jaguari, tapiri, caimani, anaconde şi furnici uriaşe.

Cantităţile reduse de ploaie de la sfîrşitul anului trecut au perturbat inundaţiile sezoniere obişnuite, lăsînd o zonă vastă din regiune vulnerabilă la incendii.

Cea mai recentă creştere a focarelor vine după incendiile atipice de la sfîrşitul anului 2023, cînd fenomenul climatic El Nino a întîrziat sezonul ploios, ceea ce a dus la 4.134 de incendii înregistrate în noiembrie, comparativ cu o medie istorică de 584 pentru această lună.

Guvernul brazilian a semnat miercuri un acord încheiat cu guvernatorii statelor în care se află Pantanal şi Pădurea Amazoniană, în vederea unei politici comune pentru prevenirea şi controlul incendiilor forestiere.

Mato Grosso do Sul, un stat care adăposteşte cea mai mare parte din Pantanal, a decretat deja stare de urgenţă de mediu.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав