X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1454

Rezultatele summitului NATO pentru Ucraina

11 iul. 17:15   Externe
2831 1

În perioada 9-11 iulie, la Washington are loc cel de-al 75-lea summit NATO, unul aniversar.

Unul dintre subiectele-cheie ale reuniunii a fost consolidarea Ucrainei în cadrul războiului ruso-ucrainean, condițiile de invitare a țării în Alianță și multe altele.

"Sprijin" pe termen lung

NATO și-a reafirmat hotărîrea de a sprijini Ucraina în dezvoltarea unei forțe capabile să învingă în război astăzi și să descurajeze agresiunile împotriva sa în viitor. În acest scop, membrii Alianței s-au angajat să furnizeze Ucrainei o finanțare de bază minimă de 40 de miliarde EUR în următorul an și un nivel susținut de asistență pentru securitate.

Angajamentul acoperă costurile furnizării de echipamente militare, asistență și instruire Ucrainei. În special, acesta acoperă: achiziționarea de echipamente militare pentru Ucraina; asistența materială acordată Ucrainei; costurile legate de întreținerea, logistica și transportul echipamentelor militare pentru Ucraina; costurile de formare militară pentru Ucraina; costurile operaționale legate de furnizarea de sprijin militar Ucrainei; investiții și sprijin pentru infrastructura de apărare și industria de apărare a Ucrainei; și contribuții la fondurile fiduciare NATO pentru Ucraina, inclusiv asistență neletală.



În plus față de sprijinul militar oferit prin acest angajament, membrii Alianței Nord-Atlantice intenționează să continue să ofere Ucrainei sprijin politic, economic, financiar și umanitar.

NSATU

În declarația summitului de la Washington, liderii NATO au anunțat că s-a luat decizia de a înființa un Serviciu de asistență și instruire în domeniul securității pentru Ucraina (NSATU) pentru a coordona furnizarea de echipamente militare și instruire. Scopul acestuia este de a pune asistența de securitate a Ucrainei pe o bază solidă prin furnizarea unui sprijin sporit, previzibil și coordonat.

După cum s-a menționat, NSATU, care va opera în țările Alianței, va sprijini autoapărarea Ucrainei în conformitate cu Carta ONU. Noul serviciu nu va face din NATO o parte a conflictului. Acesta va sprijini transformarea forțelor de apărare și securitate ale Ucrainei, asigurînd integrarea sa continuă în NATO.

Centrul comun de analiză, formare și instruire Ucraina-NATO (JATEC)

În plus, a fost extinsă înființarea Centrului comun de analiză, instruire și instruire Ucraina-NATO (JATEC), un pilon important al cooperării practice pentru identificarea și aplicarea lecțiilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei și pentru consolidarea interoperabilității Ucrainei cu NATO.

Caracterul ireversibil al aderării Ucrainei la NATO

Declarația comună a NATO constată că viitorul Ucrainei se află în Alianță. În special, țara este din ce în ce mai integrată operațional și politic cu blocul militar.

NATO salută progresele înregistrate de Ucraina de la summitul de la Vilnius în ceea ce privește reformele democratice, economice și de securitate necesare. Alianța a numit, de asemenea, o condiție în care Ucrainei i se va trimite o invitație la blocul militar.

"Atît timp cît Ucraina continuă această muncă vitală, vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO. Reafirmăm că vom putea trimite Ucrainei o invitație de a adera la Alianță atunci cînd membrii Alianței vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite", se arată în declarație ," se arată în declarație.

Critici la adresa Iranului și a RPDC

Liderii statelor membre NATO au criticat Iranul și RPDC, care alimentează războiul Rusiei împotriva Ucrainei prin furnizarea de sprijin militar direct Federației Ruse.

În special, muniții și UAV-uri, ceea ce afectează grav securitatea euro-atlantică și subminează regimul global de neproliferare.

"Condamnăm ferm exportul de proiectile de artilerie și rachete balistice de către RPDC, care încalcă numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, și observăm cu mare îngrijorare aprofundarea legăturilor dintre RPDC și Rusia. Orice transfer de rachete balistice și tehnologie conexă către Rusia ar constitui o escaladare semnificativă", se arată în document.

Declarație privind China

Alianța Nord-Atlantică a făcut două declarații de înaltă ținută cu privire la China. În special, declarația spune că China a devenit un factor decisiv care contribuie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

"RPC a devenit un factor decisiv în războiul Rusiei împotriva Ucrainei din cauza așa-numitului său parteneriat "fără frontiere" și a sprijinului pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei. Acest lucru consolidează amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru vecinii săi și pentru securitatea euro-atlantică", se arată în document.

În acest sens, Alianța a făcut apel la China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care poartă o responsabilitate specială pentru respectarea obiectivelor și principiilor Cartei ONU, să înceteze orice sprijin material și politic pentru eforturile militare ale Rusiei. Documentul a clarificat că este vorba despre transferul de materiale cu dublă utilizare. În special, componente de arme, echipamente și materii prime care servesc drept resurse pentru sectorul de apărare al Rusiei.

În plus, NATO a afirmat că China continuă să prezinte provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică.

"Am fost martorii unor activități cibernetice și hibride malițioase susținute, inclusiv dezinformare, emanînd din RPC. Facem apel la RPC să își onoreze angajamentul de a acționa în mod responsabil în spațiul cibernetic. Sîntem îngrijorați de dezvoltarea capacităților și activităților spațiale ale RPC. Facem apel la RPC să sprijine eforturile internaționale de promovare a unui comportament responsabil în spațiu. Republica Populară Chineză continuă să își extindă și să își diversifice rapid arsenalul nuclear, crescînd numărul de focoase și numărul de sisteme de lansare sofisticate", se arată în declarație.

NATO a îndemnat RPC să se implice în discuții pentru a reduce riscurile strategice și a promova stabilitatea prin transparență. Alianța a declarat că rămîne deschisă unui angajament constructiv cu China.

La rîndul său, China a îndemnat NATO să nu devină un instrument al hegemoniei unor țări mari, i-a recomandat să reflecteze asupra acțiunilor sale în conflictul ucrainean și să ia măsuri pentru a rezolva problema.

Acest lucru rezultă dintr-o declarație a misiunii chineze la UE.

"Sfătuim NATO să asculte cu atenție judecățile corecte ale comunității internaționale, să reflecteze profund asupra acțiunilor sale și să ia măsuri reale pentru a atenua situația și a rezolva problema, în loc să arunce vina pe alții", se arată în document.

De asemenea, misiunea a atras atenția asupra faptului că declarația summitului NATO de la Washington este plină de mentalitate de Război Rece și retorică belicoasă, iar în partea referitoare la China - plină de provocări, minciuni, incitare și calomnie.

Criza ucraineană este încă în desfășurare, iar comunitatea internațională poate vedea clar cine toarnă ulei pe foc și profită de ocazie în căutarea cîștigurilor personale, au subliniat diplomații chinezi.

"China adoptă o poziție onestă și deschisă cu privire la problema ucraineană, care este de a promova pacea, negocierile și soluționarea politică, care a fost recunoscută pe scară largă și foarte apreciată de comunitatea internațională", a conchis misiunea.

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că extinderea NATO în Ucraina reprezintă o amenințare inacceptabilă la adresa securității Rusiei.

"De la bun început am spus că extinderea NATO în Ucraina este o amenințare inacceptabilă pentru noi, pentru existența noastră, pentru securitatea noastră. Iată că NATO adoptă un document în care este scris că Ucraina va adera cu siguranță la NATO", a spus Peskov.

El a menționat că obiectivul NATO este de a suprima Rusia, iar aceasta este o amenințare foarte gravă la adresa securității naționale a Rusiei.

"Este evident că alianța urmărește unul dintre obiectivele sale principale - este de a suprima Rusia, de a provoca o înfrîngere strategică Rusiei. Acest lucru ne obligă să analizăm foarte profund deciziile care au fost luate, discuțiile care au avut loc, să analizăm foarte atent textul declarației care a fost adoptată. Aceasta este o amenințare foarte gravă la adresa securității naționale a țării noastre", a declarat reporterilor Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, adversarii Rusiei din Europa și Statele Unite nu sînt susținători ai păcii și dialogului privind Ucraina, iar acest lucru este evidențiat de declarația adoptată la summitul NATO.

"Vedem că adversarii noștri din Europa și din Statele Unite nu sînt adepții dialogului. Și, judecînd după documentele adoptate la summitul NATO, ei nu sînt susținători ai păcii. Iar Alianța Nord-Atlantică este un instrument al confruntării, nu al păcii și securității", a declarat Peskov reporterilor, comentînd posibilitatea lansării unui dialog pașnic pentru soluționarea conflictului ucrainean.

5
0
0
2
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?