Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Reacția Israelului la intenţia Eurovision de a-i descalifica melodia

22 feb. 17:20   Externe
3733 0

Participarea Israelului la Eurovision 2024 ar putea fi ameninţată. Se zvoneşte că statul evreu va fi descalificat, deoarece cîntecul său a fost respins din cauza unui mesaj prea politic legat de atacul din 7 octombrie, scrie BFM TV, citat de News.ro.

Ministrul israelian al Culturii şi Sportului a reacţionat pe Twitter pentru a pleda pentru ca ţara sa să rămînă la cea de-a 68-a ediţie a festivalului suedez. Miki Zohar a scris pe X (fostul Twitter): „Intenţia Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU, care organizează concursul) de a descalifica cîntecul israelian de la Eurovision este scandaloasă”, transmite Digi24.ro.

Politicianul a continuat prin a lăuda „un cîntec emoţionant, care exprimă sentimentele poporului şi ale ţării de astăzi”, asigurînd că nu este „politic”: „Sperăm cu toţii că Eurovision va rămîne un eveniment muzical şi cultural şi nu o arenă politică - unde ţările participante îşi pot prezenta unicitatea şi naţionalismul prin muzică”.

„Fac apel la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune să continue să acţioneze în mod profesionist şi neutru şi să nu lase politica să afecteze arta”, a conchis el. Această declaraţie intervine într-un moment în care presa israeliană este preocupată de o dispută între KAN (radiodifuzorul israelian al concursului) şi EBU în legătură cu melodia care va fi cîntată de Eden Golan, candidata Isrtaelului. Titlul este încă necunoscut publicului, dar, potrivit site-ului Ynet, care citează „surse europene”, acesta se intitulează „Ploaia din octombrie”; un titlu care nu lasă loc de îndoială în ceea ce priveşte legătura cu atentatul din 7 octombrie anul trecut, comis de Hamas, care a ucis aproximativ 1.


160 de israelieni. Potrivit presei israeliene, cîntecul a fost prezentat la EBU, care intenţionează să îl respingă pe motiv că mesajul său este prea politic, încălcînd astfel regulamentul concursului. KAN, la rîndul ei, refuză categoric să facă compromisuri:

„Nu vom schimba nici versurile, nici cîntecul, chiar şi cu preţul neparticipării Israelului la Eurovision anul acesta”, se arată în articol. Un purtător de cuvînt al EBU a reacţionat în coloanele cotidianului britanic Huffington Post, fără a confirma că melodia era într-adevăr pasibilă de descalificare: „EBU se află în prezent în proces de revizuire a versurilor, un proces confidenţial între EBU şi radiodifuzor pînă la luarea unei decizii finale (...) Dacă un cîntec este considerat inacceptabil din orice motiv, radiodifuzorii au apoi posibilitatea de a prezenta un nou cîntec sau noi versuri, aşa cum cer regulile concursului”.

Aceste zvonuri vin în contextul în care o nouă controversă în jurul participării Israelului la Eurovision 2024. În faţa represaliilor mortale ale lui Netanyahu în Gaza, unde au murit cel puţin 29.313 persoane, potrivit cifrelor Hamas, mai multe persoane au cerut ca Israelul să fie exclus din concurs, inclusiv artişti islandezi şi radiodifuzorul finlandez.

EBU a răspuns la aceste plîngeri săptămîna trecută, asigurînd publicul că Israelul va participa într-adevăr la concurs. Problema cîntecului nu fusese încă ridicată. Cele două semifinale ale Eurovision 2024 vor avea loc la 7 şi 9 mai. Israelul va concura în cea de-a doua, în speranţa de a se califica în finala de pe 11.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?