X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Premierul Greciei și președintele Turciei au convenit să-și amelioreze relațiile bilaterale

7 dec. 2023,, 20:15   Externe
2609 0

Premierul Mitsotakis l-a primit pe președintele Erdogan la Atena, într-o vizită care a inclus semnarea Declarației de la Atena și un acord de a aborda problemele care au provocat tensiuni, în principal în Marea Egee, relatează cotidianul atenian Kathimerini.

„Grecia și Turcia trebuie să trăiască în pace, să găsească soluții [la problemele lor], iar cele care nu pot fi rezolvate nu trebuie să ducă la crize”, a declarat Mitsotakis în comentariile făcute presei după o conferință de presă care a durat aproximativ o oră și jumătate.

„Simt o datorie istorică de a apropia cele două țări”, a continuat premierul Mitsotakis, adăugînd că Atena și Ankara au reușit să restabilească relațiile. El a confirmat că Grecia va relua un plan care oferă cetățenilor turci vize de șapte zile pentru a vizita 10 insule grecești din apropierea Turciei și a afirmat că discuțiile dintre cele două părți vor continua în numeroase domenii, precum cooperarea economică și culturală.

De asemenea, premierul Mitsotakis a reiterat că Atena recunoaște delimitarea zonelor economice exclusive (ZEE) și a platoului continental ca fiind singurul punct de diferență între cele două țări. El a mai spus că a fost invitat la Ankara și că intenționează să viziteze Turcia în primăvară.

Președintele Erdogan a părut, de asemenea, optimist în comentariile sale, vorbind despre necesitatea de a purta un „dialog constructiv” cu privire la problemele care divizează cele două țări și despre faptul că Turcia și Grecia doresc să dubleze comerțul bilateral la 10 miliarde de dolari.


„O spun în mod deschis. Nu există nicio problemă între noi atît de mare încît să nu poată fi rezolvată, atîta timp cît ne mișcăm cu bună credință și ne concentrăm pe imaginea de ansamblu”, a spus el, adăugînd că țările ar trebui să mențină canale deschise de comunicare.

Președintele Erdogan a cerut, de asemenea, îmbunătățirea situației „minorității turcești” din Tracia de Vest. Referitor la acest aspect, Mitsotakis a răspuns ulterior că minoritatea este recunoscută oficial ca fiind musulmană prin Tratatul de la Lausanne, nu turcă.

De asemenea, președintele Erdogan a făcut apel la o soluție echitabilă pentru Cipru „bazată pe realitățile de pe insulă”, care va fi în beneficiul regiunii. Republica Turcă a Ciprului de Nord, unde se află trupe ale Turciei din 1974 nu este recunoscută oficial decît de Ankara.

În cadrul întîlnirilor cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și cu președintele Katerina Sakellaropoulou în timpul unei vizite de cinci ore, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și despre problema mereu spinoasă a migrației.

„Cred că reuniunea de cooperare strategică dintre Turcia și Grecia va duce la o nouă eră” în relații, i-a spus președintele Erdoğan într-o întîlnire anterioară cu președinta Greciei Katerina Sakellaropoulou, adăugînd că „trebuie să fim optimiști, iar acest optimism va fi fructuos în viitor”, relatează site-ul turcesc Hurriyet News.

O suită de diplomați care îl însoțesc pe Erdoğan abordează, de asemenea, cu omologii greci problema de lungă durată a disputelor teritoriale greco-turcești din Marea Egee. Dar relațiile s-au îmbunătățit din februarie 2023, cînd Grecia a trimis salvatori și ajutoare în Turcia după un cutremur masiv care a ucis cel puțin 50.000 de persoane.

Premierul Mitsotakis, al cărui partid conservator a cîștigat un al doilea mandat de patru ani în iulie, s-a arătat, de asemenea, dispus să reducă tensiunile cu Ankara.

Cei doi lideri s-au întîlnit anterior în septembrie la New York, în marja Adunării Generale a ONU. Erdoğan a fost ultima dată la Atena în 2017, cînd s-a întîlnit cu predecesorul de stînga al lui Mitsotakis, Alexis Tsipras.

Fără să ocolească disputele teritoriale care există de mult timp între aliații NATO, Mitsotakis s-a pronunțat în favoarea soluționării diferendelor la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Miniștrii grec și turc vor avea o reuniune a Consiliului de înaltă cooperare, un organism bilateral care s-a reunit ultima dată în 2016. O sursă diplomatică care a vorbit sub protecția anonimatului a calificat-o drept un „pas pozitiv” în apropierea.

Ministrul migrației al Greciei, Dimitris Kairidis, a declarat săptămîna aceasta că paza de coastă a celor două țări a cooperat fără probleme în ultimele luni în domeniul migrației. El nu a exclus un acord cu Ankara pentru a staționa un ofițer turc pe insula grecească Lesbos și un ofițer grec în portul İzmir din vestul Turciei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?