X 
Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Parchetul suedez a închis oficial ancheta privind exploziile de la Nord Stream

7 feb. 14:45   Externe
1798 0

Parchetul suedez a anunțat că pune capăt oficial anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream, deoarece cazul este în afara jurisdicției țării.

După cum s-a precizat în serviciul de presă al instituției, autoritățile suedeze au vrut să stabilească dacă în incident au fost implicați cetățeni suedezi, precum și dacă teritoriul țării a fost folosit pentru a efectua exploziile, relatează meduza.

După efectuarea mai multor interogări, examinarea zonei în care au avut loc exploziile și analiza mișcărilor navelor din zonă, ancheta nu a găsit nicio dovadă că Suedia sau cetățeni suedezi ar fi fost implicați în incident. Astfel, cazul nu se află sub jurisdicția suedeză și, prin urmare, ancheta trebuie închisă, a precizat procuratura într-un comunicat de presă.

Biroul a adăugat că a predat toate materialele colectate autorităților germane de aplicare a legii, care își continuă propria anchetă privind atentatele.

Exploziile de la Nord Stream au avut loc într-o zonă din Marea Baltică, în apropiere de insula daneză Bornholm, în noaptea de 26 septembrie 2022. Exploziile au avariat trei dintre cele patru tronsoane ale conductelor.


În noiembrie 2023, The Washington Post, făcînd referire la oficiali ucraineni și europeni, a declarat că sabotajul a fost coordonat de colonelul ucrainean Roman Chervinsky, în vîrstă de 48 de ani. Potrivit acestei versiuni, Chervinsky a condus un grup de șase bărbați care au închiriat o navă și au folosit echipamente de scufundare pentru a amplasa dispozitive explozive pe conductele de gaz.

Chervinsky, care este deținut într-un centru de arest preventiv din Kiev sub acuzația de abuz de putere, neagă implicarea sa în explozii.

1
1
0
4
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?