Această opinie a fost exprimată de Ion Mamaliga, fostul șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul talk-show-ului „Fără cravată cu Alexandru Stahurski”, relatează Noi.md.
Potrivit lui, chiar dacă acest străin recidivist, care a evadat din închisoarea din Turcia, a ajuns în Republica Moldova prin regiunea necontrolată transnistreană, atunci cînd a fost depistat pe malul drept al Nistrului, reacția reprezentanților forțelor de ordine față de el ar fi trebuit să fie alta și pur și simplu l-ar fi putut expulza din țară și atît.
„Nu exclud nici problema financiară, să o spunem așa. Pentru că vorbim despre un lider criminal și vă dați seama că acolo unde există trafic de droguri, există bani uriași uriași și cred că el a reușit, sau cineva l-a introdus aici, să spunem, și i-a dat niște garanții. Asta este părerea mea subiectivă”, a spus Ion Mamaliga.
Acesta a mai atras atenția asupra faptului că acest bărbat a fost de interes pentru angajații Serviciului de informații și securitate, iar în cei 2 ani de ședere în Republica Moldova, în așteptarea deciziei privind acordarea azilului solicitat, s-a putut afla orice despre el.„Să știi cînd bea cafeaua și cu cine, cînd se culcă, cînd se scoală, ce face, cu cine vorbește și despre ce comunică. Este interesant că aceste grupuri etnice, să spunem, criminale, sînt foarte dure, și tot ce ține de droguri, și sînt interconectate cu teroriștii, și nu este exclus ca teroriștii de pe teritoriul Republicii Moldova să intre prin aceeași schemă. Există o „fereastră” și ei folosesc această fereastră, în principiu, cunoscînd lacunele noastre de securitate. Și este de neînțeles atitudinea noastră loială față de astfel de elemente care vin aici să se odihnească. Pentru că acest om se ascundea să se odihnească, să zicem, pînă își rezolvă problemele în afara Moldovei. Dar el nu a reușit să-și împlinească odihna”, a declarat fostul șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne.
El nu a exclus o componentă de corupție.
„În acest caz particular, pot spune că cea mai mare parte din vină cade pe umerii foștilor mei colegi de la Serviciul Informații și Securitate. De ce? Pentru că, în majoritatea cazurilor, Ministerul Afacerilor Interne acționează după comiterea faptei. Adică, a avut loc o faptă ilegală, iar ei încep să acționeze. Iar Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să anticipeze, să ia măsuri preventive. Puteai să afli ceva despre acest turc în doi ani”, a spus Ion Mamaliga.
Potrivit lui, o astfel de persoană, liderul unei organizații criminale, precum cetățeanul turc Izzet Eren, în vîrstă de 41 de ani, care se ascundea în Republica Moldova, ar trebui să comunice cu subalternii săi, iar din această situație s-a putut înțelege ce face, cine l-a vizitat, cum a venit.
„Este interesant și a fost posibil să colaborăm cu serviciile de informații britanice pentru a organiza reținerea acestei persoane. Și să nu spunem doar că serviciile de informații știau foarte bine că se află aici. Ei bine, bravo pentru că știau și apoi ce? În ceea ce privește angajații Ministerului Afacerilor Interne, pot spune că cel mai probabil ei nu sînt de vină pentru ceea ce s-a întîmplat, pentru că nimeni nu le-a stabilit astfel de sarcini. Problema este managementul defectuos, conducerea. Deci nu li s-a dat o asemenea sarcină încît să fie necesar să urmărească astfel de elemente sau, să spunem, să le expulzeze de pe teritoriul Republicii Moldova, deși acest lider al unei organizații criminale era o amenințare la adresa securității naționale, iar ceea ce i s-a întîmplat este un scuipat în față pentru toate organele de drept. Pentru că persoana care a venit în Republica Moldova și l-a împușcat mortal, a făcut-o într-un mod demonstrativ, comițînd crima cu un pistol Beretta cromat, folosit de etnia din care face parte, trăgînd șapte focuri: trei în cap și patru în corp”, a declarat fostul șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne.Comentînd cele patru cereri de extrădare a liderului uneia dintre grupările criminale, cetățeanul turc Izzet Eren, în vîrstă de 41 de ani, care figura pe o listă internațională de urmăriți, care nu au fost satisfăcute, el a spus că acest lucru se datorează corupției judecătorilor moldoveni.
„Instanța moldovenească este cea mai umană instanță din lume și aici nu exclud componenta de corupție, pentru că de patru ori să faci o cerere și de patru ori să refuzi, ei bine, asta te face să ai niște bănuieli. Trebuie să aflăm cine a luat astfel de decizii, cine le-a pus în aplicare”, a spus Ion Mamaliga.
Acesta a subliniat că Ministerul Afacerilor Interne are specialiști buni și chiar foarte buni în lupta împotriva traficului de droguri, a terorismului și a altor activități ilegale, iar tot ce ține de investigarea infracțiunilor cu copii, arme și droguri este sfînt pentru ei. Și ținînd cont de faptul că Marea Britanie a cerut de patru ori expulzarea de aici a unui astfel de recidivist, lider al uneia dintre grupările criminale precum Izzet Eren, acesta ar fi trebuit să fie extrădat sau cel puțin reținut în Moldova împreună cu partea britanică.
Adăuga comentariu