X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Moștenirea creatorului de modă Pierre Cardin, obiectul unei anchete în Franța

4 aug. 2023,, 23:00   Externe
2720 0

Moştenirea creatorului de modă Pierre Cardin, decedat în decembrie 2020 la vîrsta de 98 de ani, face obiectul unei anchete, ce vizează un presupus abuz comis asupra unei persoane vulnerabile şi escrocherie, precum şi plîngeri depuse de familia sa şi de nepotul său, potrivit unor surse judiciare citate de AFP.

Ancheta a fost deschisă după o plîngere a nepoatelor lui Pierre Cardin, depusă în martie pentru abuz comis asupra unei persoane vulnerabile, abuz de încredere în formă agravată, escrocherie, fals şi uz de fals, a precizat aceeaşi sursă, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Reclamantele au depus alte trei plîngeri de la începutul acestui an. Prima dintre ele, depusă pe 28 ianuarie pentru uz de fals, a fost clasată fără urmări judiciare pe 7 iunie.

A doua plîngere, care denunţa pe 16 iunie fapte asociate abuzului de încredere şi uz de fals, este în curs de examinare la Parchetul francez.

A treia plîngere, cu constituire de parte civilă, vizează fapte de escrocherie şi abuz de încredere. Formulată pe 27 iunie, această plîngere "se află pe biroul decanului de vîrstă al judecătorilor de instrucţie" parizieni, a precizat sursa judiciară.


Acelaşi magistrat a fost şi destinatarul unei plîngeri cu constituire de parte civilă depusă pe 21 iunie de nepotul creatorului de modă, Rodrigo Basilicati-Cardin, pentru defăimare.

Potrivit revistei Challenges, care a făcut primele dezvăluiri în acest dosar, nepoatele celebrului designer, susţinute de majoritatea urmaşilor acestuia, îi reproşează lui Rodrigo Basilicati-Cardin că blochează vînzarea casei de modă Pierre Cardin.

Rodrigo Basilicati-Cardin a devenit directorul general al companiei în octombrie 2018, apoi preşedintele său în noiembrie 2020, cu o lună şi jumătate înaintea morţii lui Pierre Cardin, care a decedat pe 29 decembrie 2020 la vîrsta de 98 de ani.

Nepoatele contestă validitatea unui testament semnat de Pierre Cardin în noiembrie 2016, prezentat în instanţă de Rodrigo Basilicati-Cardin şi care îl desemnează pe acesta din urmă drept moştenitor unic al creatorului de modă. Ar fi vorba despre "o tentativă de spoliere a moştenirii" prin intermediul unor "manevre dubioase sau chiar, în ultimă instanţă, frauduloase", a declarat avocatul reclamantelor, Jean-Louis Riviere.

Pierre Cardin "şi-a exprimat încă din timpul vieţii dorinţa ca eu să îi devin moştenitor şi, într-o perioadă de 10 ani, el a semnat anumite documente în acest sens pînă la finalizarea testamentului", s-a apărat Rodrigo Basilicati-Cardin.

"Scopul meu este să relansez marca, nu să o vînd, căci aceasta a fost dorinţa unchiului meu", a adăugat el, reamintind că a lucrat mai mulţi ani alături de celebrul creator de modă.

Mai multe proceduri civile sunt în curs de desfăşurare şi vizează validitatea acestui testament.

Sub conducerea lui Rodrigo Basilicati-Cardin, casa Pierre Cardin a revenit în martie 2023 în calendarul oficial al Săptămînii Modei de la Paris dedicată colecţiilor pret-a-porter feminine, după o absenţă de 25 de ani.

1
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?