COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Meteorologii se așteaptă la vreme extremă în 2020

Meteorologii se așteaptă la vreme extremă în 2020

Deceniul trecut s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din istorie, a anunțat miercuri Organizația Națiunilor Unite, avertizînd că în anul 2020 trebuie să ne așteptăm la numeroase episoade de vreme extremă și nu numai, potrivit RTL, citată de Mediafax.

Organizația Meteorologică Mondială, care și-a bazat constatările pe analiza principalelor date internaționale, a anunțat că a confirmat și datele transmise săptămîna trecută de agenția de monitorizare climatică a Uniunii Europene, care arată că anul trecut a fost cel de-al doilea cel mai călduros an din istorie, după 2016.

"Anul 2020 a început de unde a plecat 2019 - cu condiții meteorologice cu impact ridicat și evenimente legate de climă", a declarat șeful OMM, Petteri Taalas, într-o declarație, referindu-se în special la devastatoarele incendii din Australia.


"Din păcate, trebuie să ne așteptăm la condiții de vreme extremă pe tot parcursul anului 2020 și în deceniile următoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră care rețin căldura în atmosferă", a precizat acesta.

Agenția ONU a anunțat, de asemenea, că temperaturile medii globale din ultimii cinci ani (2015-2019) și 10 ani (2010-2019) au fost cele mai mari înregistrate vreodată.

"Din anii 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decît precedentul", a transmis agenția ONU într-un comunicat, avertizînd că "se preconizează că această tendință va continua".

Oamenii de știință au subliniat necesitatea urgentă de a face mai mult pentru a contracara tendința de încălzire.

"Dacă ne uităm la toate evenimentele din întreaga lume care se produc acum ca urmare a acestei încălziri, este evident că nu reușim să prevenim interferențele antropogene periculoase cu sistemul climatic", a spus Bob Ward de la Grantham Research Institute pentru Schimbările climatice și mediu din cadrul London School of Economics and Political Science.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load