Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Mass-media: Spania planifică să recunoască statul palestinian pînă în iulie

2 apr. 13:45   Externe
1782 0

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat jurnaliștilor, în timpul unui turneu în Orientul Mijlociu, că guvernul intenționează să recunoască statul palestinian pînă în luna iulie.

Așa cum scrie "Adevărul european", despre acest lucru a anunțat Reuters cu referire la presa spaniolă.

Agenția de presă de stat EFE, publicațiile El Pais și La Vanguardia îl citează pe Sanchez, care a făcut aceste declarații informale jurnaliștilor în seara zilei de luni în capitala iordaniană Amman, în prima zi a vizitei sale în Iordania, Qatar și Arabia Saudită.

În fața jurnaliștilor, Pedro Sanchez și-a exprimat așteptările că Spania va recunoaște statul palestinian pînă în iulie, adăugînd că el crede că în curînd în UE va exista o "masă critică" care va împinge mai multe state-membre să adopte aceeași poziție, notează EFE.

La 22 martie, în cadrul reuniunii liderilor UE, prim-ministrul Spaniei a declarat că a convenit cu liderii Irlandei, Maltei și Sloveniei să "facă primii pași" pentru a recunoaște statul pe care palestinienii l-au declarat în Cisiordania și Fîșia Gaza.


El a declarat atunci că se așteaptă ca recunoașterea statului palestinian să aibă loc în actuala cadență de patru ani a parlamentului, care a început anul trecut.

Ca răspuns, Israelul le-a spus celor patru țări că planul lor este o "recompensă pentru terorism" care va reduce șansele la soluționarea conflictului din Gaza prin negocieri.

Anterior, Pedro Sanchez a declarat că va propune parlamentului țării să recunoască statul palestinian.

Marea Britanie, SUA și alte țări occidentale susțin public ideea unui stat palestinian pentru a rezolva conflictul îndelungat arabo-israelian .
Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu respinge o astfel de perspectivă chiar și după ce actualul război cu gruparea Hamas se va încheia.

La începutul lunii februarie, șeful Ministerului britanic de Externe a declarat că țara sa ar putea recunoaște oficial statul palestinian după încetarea focului în Fîșia Gaza, fără a aștepta rezultatele negocierilor dintre Israel și palestinieni cu privire la soluția privind crearea a două state.

În același timp, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a negat că poziția Londrei privind recunoașterea independenței statului palestinian s-ar fi schimbat în urma declarațiilor ministrului de externe David Cameron, potrivit cărora acest lucru s-ar putea întîmpla înainte de încetarea focului în Orientul Mijlociu.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?