Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Patru țări europene avertizate să nu recunoască statul palestinian

25 mar. 17:00   Externe
2130 0

Israelul a avertizat luni patru țări europene că planul lor de a lucra pentru recunoașterea unui stat palestinian constituie un „premiu pentru terorism” care ar reduce șansele unei rezolvări negociate a conflictului, transmite agenția Reuters.

Spania a declarat vineri că, în numele păcii în Orientul Mijlociu, a convenit cu Irlanda, Malta și Slovenia să facă primii pași în vederea recunoașterii statului palestinian declarat de palestinieni în Cisiordania și în Fîșia Gaza, ocupate de Israel, notează Noi.md cu referire la tv8.

Gaza se află de mult timp sub conducerea grupării islamiste Hamas, care respinge pacea și care a atacat Israelul la 7 octombrie, declanșînd un război devastator care a alimentat violențele în Cisiordania, unde Israelul are așezări evreiești extinse.

„Recunoașterea unui stat palestinian în urma masacrului din 7 octombrie trimite un mesaj către Hamas și celelalte organizații teroriste palestiniene că atacurile teroriste ucigașe împotriva israelienilor vor fi răsplătite cu gesturi politice față de palestinieni”, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, pe rețeaua socială X.

„O rezolvare a conflictului va fi posibilă doar prin negocieri directe între părți. Orice implicare în recunoașterea unui stat palestinian nu face decît să îndepărteze ajungerea la o rezoluție și crește instabilitatea regională.”


El nu a precizat la ce fel de rezoluție se referă. Israelul, a cărui coaliție de guvernare include extremiști de dreapta în favoarea coloniilor israeliene, a exclus de mult timp crearea unui stat palestinian. Acest lucru l-a adus în conflict cu puterile occidentale, care susțin obiectivul de a învinge Hamas, dar doresc un plan diplomatic postbelic.

2
0
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?