X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Macron: „Europa nu ar trebui să depindă de extrateritorialitatea dolarului”

9 apr. 2023,, 15:15   Externe
3360 0

Europa a devenit mai dependentă de Statele Unite în ultimii ani, dar trebuie să-și consolideze autonomia strategică și să nu depindă de extrateritorialitatea dolarului.

Este declarația președintelui francez Emmanuel Macron și a fost făcută într-un interviu pentru ziarul Les Echos, publicat duminică.

"Bătăliile care trebuie purtate astăzi sînt, pe de o parte, accelerarea autonomiei noastre strategice și, pe de altă parte, asigurarea finanțării economiilor noastre. Profit de această ocazie pentru a insista asupra unui punct: nu trebuie să depindem de extrateritorialitatea dolarului ", a spus el.

"Cu siguranță ne-am crescut dependența de Statele Unite în domeniul energiei, dar în logica diversificării, pentru că eram prea dependenți de gazul rusesc. Astăzi este un fapt că suntem mai dependenți de Statele Unite, Qatar și alţii”, a spus preşedintele, exprimîndu-şi părerea că o astfel de diversificare „era necesară”.

În același timp, în opinia sa, în Europa „bătălia ideologică a fost cîștigată” pentru construirea autonomiei strategice a continentului. El a promis că UE va avea propriul său analog al Actului SUA de Reducere a Inflației (IRA) și vede cheia reducerii dependenței de SUA în consolidarea industriei de apărare pentru a ajunge la standarde comune între țările europene. Potrivit acestuia, din cauza lipsei producției de combustibili fosili în Europa, în următorii 10-15 ani se vor lua măsuri active în domeniile energiei nucleare, surselor regenerabile de energie și economisirii energiei.

0
2
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав