X 
Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

La Istanbul se reia procesul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

5 mar. 2021,, 02:00   Război în Ucraina
1626 0

La Istanbul s-a reluat joi procesul început în iulie anul trecut în care 26 de cetăţeni ai Arabiei Saudite sînt judecaţi în contumacie pentru asasinarea conaţionalului lor Jamal Khashoggi, transmite dpa.

Se presupune că sauditul a fost ucis în consulatul ţării sale de la Istanbul în 2 octombrie 2018. Khashoggi intrase pentru a obţine documente în vederea căsătoriei, în timp ce logodnica sa Hatice Cengiz îl aştepta afară.

Cenghiz, cetăţeană turcă, a fost prezentă joi în sala de judecată.

Arabia Saudită a refuzat să îi extrădeze pe inculpaţi, printre care se numără Ahmed al-Asiri, fost adjunct al şefului serviciului de informaţii, şi Saud al-Qahtani, fost consilier al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Rămăşiţele pămînteşti ale lui Khashoggi nu au fost găsite.

Jurnalistul, editoralist la Washington Post, a fost o vreme apropiat de familia regală de la Riad, dar ulterior l-a criticat pe moştenitorul tronului. Săptămîna trecută a fost desecretizat un raport al directorului pentru informaţii naţionale din SUA care afirmă că prinţul Mohammed a aprobat operaţiunea de "capturare sau ucidere" a lui Khashoggi. Documentul contrazice versiunea saudită conform căreia operaţiunea a fost neautorizată.

Agnels Callamard, raportoare specială a ONU pentru omorurile extrajudiciare, care a anchetat moartea lui Khashoggi, a ajuns la concluzia că a fost probabil o "execuţie extrajudiciară, o dispariţie forţată şi posibil un act de tortură de care este răspunzător regatul Arabia Saudită".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?