COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2950
Puterea stiri: 6871

Joe Biden și Xi Jinping au discutat la telefon

10 sep. 10:35   În lume
1268 3

Joe Biden și Xi Jinping au vorbit pentru prima oară în ultimele șapte luni, au anunțat Casa Albă și presa de stat chineză, vineri. Cei doi lideri au discutat, în cadrul unui apel telefonic de 90 de minute inițiat de președintele american, despre nevoia de a evita situația în care rivalitatea dintre cele două puteri degenerează în conflict deschis, relatează BBC.

Este vorba de prima convorbire telefonică între președintele american și liderul chinez din ultimele șapte luni. Ultima oară, cei doi lideri au discutat în luna februarie.

Un comunicat al Casei Albe a precizat că Biden și Xi au avut „o discuție largă, strategică” care a inclus domenii în care interesele chineze și cele americane sînt convergente sau divergente.

Conform unui oficial american, conversația s-a concentrat pe probleme economice, probleme legate de schimbările climatice și probleme legate de pandemia de coronavirus.

Relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au tensionat din timpul mandatului fostului preşedinte american Donald Trump, care a lansat un război comercial împotriva Chinei și a învinovățit-o pentru pandemia de coronavirus.


„Cele două ţări ale noastre şi lumea întreagă vor suferi în cazul unei confruntări între China și SUA”, i-a spus Xi Jinping lui Joe Biden.

„Viitorul şi soarta lumii depind de capacitatea Chinei şi a Statelor Unite de a-şi gestiona bine relaţiile. Aceasta este întrebarea secolului, la care ţările noastre vor trebui să răspundă”, a continuat Xi Jinping, conform Agerpres.

Lista dezacordurilor bilaterale este lungă şi în creştere. Pe lîngă comerţ, există şi problema Taiwanului, coronavirusul, situaţia grupului etnic al uigurilor în regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei) sau lupta pentru influenţă a celor două ţări în Marea Chinei de Sud.

La rîndul său, Joe Biden a precizat SUA doresc „ca dinamica să rămînă concurenţială”, dar că situaţia nu trebuie să degenereze „spre un conflict neprevăzut”.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽