Această primă deversare ar trebui să dureze aproximativ 17 zile şi include circa 7.800 de metri cubi de apă provenită de la centrală şi conţinînd tritiu, un izotop radioactiv care nu este periculos decît în doze foarte concentrate.
Alte trei deversări sînt prevăzute pînă la sfîrşitul lunii martie 2024, cu volume echivalente cu cel din prima operaţiune.
În total, Japonia intenţionează să evacueze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de ape reziduale stocate pînă în prezent în centrala Fukushima Daiichi, provenite din apă de ploaie, apă subterană şi apa injectată pentru a răci miezul reactoarelor intrate în fuziune după tsunamiul din martie 2011, care a devastat coasta nord-estică a ţării.
Apa a fost filtrată în prealabil pentru a o curăţa de majoritatea substanţelor sale radioactive, cu excepţia tritiului, notează Noi.md cu referire la stirileprotv.ro.Japonia intenţionează să deverseze această apă după o importantă diluare a ei în prealabil, pentru ca nivelul său de radioactivitate să nu depăşească 1.500 de becquereli (Bq) pe litru.
Acest nivel este de 40 de ori mai mic decît standardul naţional japonez pentru apa cu tritiu aliniat la standardul internaţional (60.000 Bq/litru) şi, de asemenea, este de şapte ori mai mic decît plafonul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru apa potabilă (10.000 Bq/litru).
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care monitorizează operaţiunea de deversare, a autorizat-o în luna iulie 2023, considerînd că proiectul este conform cu "normele internaţionale de siguranţă" şi că acesta va avea un impact radiologic "neglijabil asupra populaţiei şi a mediului".
Ambasadorul japonez la Beijing, Hideo Tarumi, a fost convocat la Ministerul chinez de Externe pentru a i se comunica poziţia critică a Chinei faţă de deversarea în mare a apelor reziduale de la centrala nucleară de la Fukushima.
Adăuga comentariu