Arşiţa stiri: 169
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Georgia a adoptat definitiv ''legea asupra transparenţei influenţei străine''

28 mai. 18:32   Externe
2828 0

Parlamentul georgian a respins marţi veto-ul prezidenţial asupra legii agenţilor străini, în pofida ameninţărilor cu represalii din partea UE şi SUA şi a protestelor opoziţiei şi ONG-urilor, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Un total de 84 de deputaţi din cei 104 prezenţi au votat în favoarea "legii asupra transparenţei influenţei străine", care după un vot precedent a fost blocată prin veto de preşedinta pro-europeană Salomé Zurabişvili.

Conform acestei legi, mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate într-un procent mai mare de 20% vor trebui să prezinte o dată pe an declaraţii publice asupra acestei finanţări.

Potrivit guvernului de la Tbilisi, în prezent peste 80% din fondurile destinate presei şi ONG-urilor în Georgia provin din surse puţin transparente şi ar putea fi folosite pentru acţiuni de destabilizare înaintea alegerilor parlamentare din 26 octombrie.

Premierul georgian Irakli Kobajidze acuzat-o duminică pe preşedinta Zurabişvili de "trădare" şi a avertizat că suveranitatea ţării este în pericol. În replică, Salomé Zurabişvili, născută în Franţa, a declarat că "deasupra Georgiei atîrnă umbra Rusiei şi adevăratul drum pentru păstrarea independenţei este menţinerea legăturilor cu UE şi SUA".


În acest timp, opoziţia a ameninţat cu noi proteste de stradă, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că UE va adopta măsuri contra Georgiei, iar Washingtonul a ameninţat de partea sa cu restricţii de vize împotriva responsabililor georgieni.

Într-un comunicat emis marţi după adoptarea definitivă a legii georgiene "asupra transparenţei influenţei străine", Borrell afirmă că aceasta "încalcă principiile şi valorile fundamentale ale UE" şi a cerut Georgiei "să revină ferm pe calea europeană", avînd în vedere dorinţa acestei ţări de a adera la blocul comunitar". Statele UE "examinează toate opţiunile" în urma votării respectivei legi, mai notează şeful diplomaţiei europene.

17
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав