Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Franța va interzice fumatul pe plajă. Macron vrea „prima generație fără tutun”

29 noi. 2023,, 12:45   Externe
2286 0

Franța urmează să interzică fumatul pe toate plajele, precum și în parcurile publice, în păduri și în apropierea școlilor, după ce Emmanuel Macron a promis că va crea „prima generație fără tutun” pînă în 2032, informează The Guardian. „De acum înainte, zonele cu fumatul interzis vor fi norma”, a spus ministrul Sănătăţii, Aurélien Rousseau.

Există deja 7.200 de zone fără tutun în Franța – inclusiv la Nisa, pe Riviera Franceză, care a fost prima care a stabilit o plajă fără țigări în 2012, cu aprobarea Ligii Franței împotriva Cancerului. Guvernul a spus că, în loc ca zonele fără fumat să fie decise de către autoritățile locale individuale, guvernul central va introduce o interdicție la nivel național. „Acum ne schimbăm responsabilitatea și stabilim un principiu care va deveni o regulă”, a spus Rousseau, transmite Digi24.

Taxele pe țigări vor fi majorate

Taxele pe țigări vor fi majorate, cu un pachet de 20, la un preț acum de aproximativ 11 EUR, crescînd la 12 EUR pînă în 2025 și la 13 EUR în anul următor. Guvernul dorește, de asemenea, să interzică țigările electronice de unică folosință despre care Rousseau spunea că sînt populare în rîndul tinerilor, dar care au avut un impact puternic asupra sănătății și mediului.

După ce fumatul a fost interzis în barurile și restaurantele franceze în 2008 – mai tîrziu decît în Marea Britanie, Spania sau Italia – sondajele au arătat o rată de aprobare larg răspîndită din partea publicului francez. Tutunul provoacă încă 75.000 de decese evitabile în Franța în fiecare an, iar poliția se confruntă cu ceea ce guvernul a numit o „explozie” a țigărilor de contrabandă.

12 milioane de francezi spun că fumează în fiecare zi

Emmanuel Grégoire, viceprimarul de stînga al Capitalei, a declarat că Parisul a fost înaintea guvernului în amenajarea a sute de zone fără fumat în oraș, inclusiv în locurile de joacă publice și în afara școlilor, creșelor și centrelor sportive.

Zeci de orașe din Franța au desemnat zone de plajă pentru nefumători în ultimii ani, inclusiv Saint-Laurent-du-Var de pe Coasta de Azur, precum și Saint-Malo și Biarritz.


De asemenea, există o îngrijorare crescîndă cu privire la efectul asupra mediului al mucurilor de țigară lăsate pe plaje, care este a doua cea mai mare problemă de mediu în zonele de coastă, după sticlele de plastic. La Cannes, care are două părți mici din plajele sale „fără țigări”, primarul, David Lisnard, o figură importantă de dreapta, a pus sub semnul întrebării interzicerea guvernului de a fuma pe plaje.

El a scris pe X: „Mulți vor aplauda. Nu eu”, adăugînd că a simțit că există deja suficiente restricții ale libertăților și a întrebat cine se va asigura că interdicția este respectată, sugerînd că problema ar putea reveni primarilor. Organismul de sănătate publică din Franța a declarat anul trecut că în Franța erau aproape 12 milioane de fumători zilnic.

Aproape 32% dintre tinerii cu vîrsta cuprinsă între 18 și 75 de ani au declarat că fumează, iar 25% au spus că fumează zilnic.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?