X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Exporturile regiunii transnistrene în țările UE, la un nivel record

19 ian. 10:27   Externe
3887 0

În anul 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit 70,48%, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, se arată într-un raport al Guvernului.

Cifrele indică o creștere cu peste 70% a exporturilor în țările UE, în raport cu anul 2019, cînd procentul de export era doar 49,9%.

Tot în anul 2023, se constată o avansare a relațiilor comerciale de import cu UE, aceasta reflectînd indicatorul de 55,99%, sau o creștere cu aproape 57% în raport cu anul 2018, cînd procentul importurilor era de 31,8%.

Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria, etc.

Războiul din Ucraina și sistarea de către autoritățile de la Kiev a activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene au contribuit la modificarea lanțurilor logistice și la reorientarea și mai accentuată a activității comerciale din regiune către piețele din UE, precum și la consolidarea conexiunii cu malul drept al Nistrului.


"Astfel, realitățile economice de pe teren denotă un tablou obiectiv și se desfășoară în cursul lor firesc, indiferent de tentativele unor actori politici regionali de a prezenta procesele în alte culori și dinamici", se arată în comunicatul Guvernului.

Menționăm că începînd cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală pe principii generale, pentru a asigura principiul egalității pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Moldova. Tiraspolul a considerat acest lucru drept o aplicare a unor noi forme de presiune economică asupra antreprenorilor transnistreni implicați în activitatea economică externă, menționînd că acest lucru va duce la pierderi considerabile, creșterea prețurilor la produsele pentru cetățeni etc.

Decizia nu este văzută cu ochi buni nici de experți. Economista Galina Șelari a declarat că noile prevederi vor avea un impact negativ asupra economiei întregii Moldove, iar părțile trebuie să găsească un compromis rezonabil înainte ca să apară consecințe negative.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?