COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 774 327 INFECTAȚI 290 043(+1018)   TRATAȚI 273 920     DECESE 6713(+18)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2924
Puterea stiri: 6640

Europa se confruntă cu o lipsă de gaze naturale

8 iun. 13:45   În lume
1370 0

Prețurile gazelor naturale în Europa rămîn la niveluri record față de ultimii ani, deși de obicei acestea scad vara. Motivul este lipsa de combustibil și imposibilitatea concurenței din partea cărbunelui, scrie "Kommersant".

Prețurile Spot la cel mai mare hub TTF au depășit constant 300 de dolari pentru 1000 metri cubi pe tot parcursul lunii mai și nu au scăzut de la nivelul maxim în perioada de vară. Luni, 7 iunie, contractele futures din iulie au ajuns la 349 dolari pe mia de metri cubi.

Această situație a fost observată pe piața europeană a gazelor numai în 2011-2014. Dar atunci ea a fost asociat cu prețurile ridicate la petrol - în mod constant peste 100 de dolari per baril.

Problemele au apărut din cauza ofertei limitate din Norvegia și Rusia, principalii furnizori de gaze. În Norvegia au început lucrările de profilaxie în infrastructura de producție, iar Gazprom refuză în mod principial să crească livrările. Tranzitul prin Ucraina este stabilit prin contract, iar compania nu dorește să cumpere o capacitate suplimentară.

Importurile de gaze naturale lichefiate (GNL), care a salvat Europa de Vest în ultimii ani, de data aceasta au fost reduse forțat. În luna mai, transporturile au scăzut cu 29 la sută (șapte milioane de tone), deoarece transportatorii de gaze se îndreaptă pe piețele asiatice din cauza unei prime mai mari.


Între timp, importul de cărbune, care înlocuiește de obicei gazul în sectorul energetic, nu crește. În primul rînd, el însuși s-a scumpit (cu mai mult de 160 la sută într-un an), iar în al doilea rînd, în Europa, taxele pentru utilizarea acestuia au crescut brusc.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽