Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Deficitul de iod în timpul sarcinii afectează IQ-ul copilului

24 mai. 2018,, 04:32   Externe
3580 0

Chiar şi un deficit de iod minor în organism poate afecta fătul, spun autorii unui recent studiu elaborate de oamenii de știință din Universitățile Surrey și Bristol, potrivit Independent.

Experţii din Marea Britanie fac un apel la autorităţile din domeniul sănătăţii publice de a adăuga iod în sare - aşa cum se întîmplă deja în mai multe ţări – sau de a recomanda suplimente alimentare cu acid folic încă din prima etapă a sarcinii.

Studiul este cel mai recent în seria celor care avertizează că există un număr mare de femei tinere şi însărcinate care pun în pericol sănătatea viitorilor lor copii pentru că nu au o dietă alimentară echilibrată şi nu iau, la nevoie, suplimente cu vitamine şi minerale.

La studiu au participat peste 700 de adolescente de 14 – 15 ani din nouă şcoli din Marea Britanie, cărora li s-au luat probe de urină. În urma analizelor medicale s-a stabilit că două treimi dintre voluntare aveau un deficit de iod. Adolescentele sufereau de un deficit semnificativ de iod, care ar putea să afecteze grav sănătatea unei generaţii viitoare, spun experţii britanici.

Deficitul de iod apare, printre altele, din cauza scăderii consumului de lapte, înregistrată în ultimii ani.


Populaţia britanică suferă, la nivel general, de un deficit de iod, potrivit acestui studiu.

Potrivit medicului Mark Vanderpump, coordonatorul studiului, deficitul de iod în timpul sarcinii afectează funcţiile cognitive al copilului, iar un deficit de iod moderat spre sever la nivelul întregii populaţii reduce coeficientul de inteligenţă cu 10 – 15 puncte.

Adăugarea acestui oligoelement în sare pare să fie cea mai ieftină metodă eficientă de a controla deficitul de iod, concluzionează autorii studiului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?