X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4147

Cum ar putea arăta noul Parlament European

10 iun. 08:00   Externe
4498 0

Grupul Partidului Popular European va fi cel mai numeros în viitorul Parlament European, cu 186 de mandate, potrivit primelor estimări.

Cu acest rezultat, PPE se află la doar un loc mai puțin decît rezultatul obținut în 2019. S&D este a doua grupare ca mărime, cu 133, menținîndu-și aproximativ dimensiunea. În bătălia dură pentru locul trei, liberalii cunoscuți sub numele de Renew Europe au reușit să-l cucerească, cu 82, notează noi.md cu referire la tv8.

Gruparea de dreapta dură a Giorgiei Meloni din Italia și naționaliștii polonezi ar fi pe locul patru, potrivit previziunilor, cu un loc mai sus decît sînt în prezent PE.

Gruparea de extremă dreapta Identitate și Democrație ar urca, de asemenea, de pe locul al șaselea ca mărime, pe locul al cincilea, cu 60 de locuri.

Verzii au suferit o înfrîngere urîtă, pierzînd aproximativ 18 locuri. Ei se situează pe locul șase, fiind urmați de gruparea Stînga, cu 36.

infografic: results.elections.europa.eu

Estimările componenței Parlamentului European în urma alegerilor sînt realizate de Verian în urma agregării rezultatelor electorale disponibile, a estimărilor sau a exit-pollurilor publicate în statele membre după închiderea urnelor. Fără a aduce atingere componenței Parlamentului nou-ales, estimările se bazează pe structura Parlamentului actual.

Conform Regulamentului de procedură al Parlamentului, un grup politic este alcătuit din cel puțin 23 de membri aleși din cel puțin șapte state membre.

La acest scrutin european au fost aleși în total 720 de membri ai Parlamentului European. Cele mai multe locuri - 96 - îi revin Germaniei pentru că are și cea mai mare populație din uniune, iar cele mai puține - Maltei, Luxemburgului și Ciprului - cîte 6. Potrivit legislației UE, deputații se grupează pe familii politice și nu pe țări. Alegerile europarlamentare au loc o dată la cinci ani.

Cum arată actualul Parlament European

3
7
2
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав