X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Cu ce întrebări se adresează cel mai des avocaților refugiații din Ucraina?

14 mar. 2022,, 11:15   Externe
2927 0

Majoritatea întrebărilor cu care cetățenii Ucrainei sau persoanele care călătoresc din țara vecină se adresează acum la Centrul de Drept al Avocaților din Moldova se referă la documentele cu care pot intra în țara noastră și apoi ieși din țară.

Despre acest lucru a anunțat directorul Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md

Potrivit lui, într-o anumită perioadă de timp, o treime dintre întrebări se refereau la faptul dacă refugiații din Ucraina pot veni în Moldova cu animalele de companie, în cazul în care nu aveau documentele necesare pentru aceste animale.

Oleg Palii a reamintit că, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, intrarea în Moldova din Ucraina este posibilă nu numai cu pașaport ucrainean străin, ci chiar și cu pașaport ucrainean intern și pașaport ucrainean expirat. Copiii pot intra în baza certificatului de naștere și chiar numai cu certificatul medical de naștere. Principalul lucru este că ei să fie împreună cu părinții lor.

"Adică, în certificatul medical de naștere să fie indicată mama, iar această mamă să fie cu copilul, astfel încît să poată fi stabilită legătura de familie. Granița poate fi traversată și cu copilul altcuiva, doar dacă există o împuternicire corespunzătoare. Pentru că dacă nu aveți o legătură familială și documentele nu dovedesc legătura familială cu copilul, va fi foarte greu sau aproape imposibil să treceți și să salvați acest copil. Există riscul ca acești copii să fie transportați de străini, traficanți și așa mai departe, de aceea Poliția de frontieră de aici este foarte atentă atît la intrare, cît și la ieșire", a spus directorul Centrului de Drept al Avocaților.


El a menționat în prezent are loc recrutarea avocații pentru a oferi servicii juridice și consultări în centrele de plasament pentru refugiații din Ucraina pe întreg teritoriul republicii noastre, ei vor fi plătiți pentru această muncă.

Oleg Palii a menționat că centrul condus de el de mai bine de 24 de ani este partener al Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați în Moldova și mereu s-a ocupat cu munca juridică cu refugiații, solicitanții de azil pe teritoriul Republicii Moldova. "Acum, pe fondul afluxului masiv de refugiați în Moldova, pur și simplu am devenit mai vizibili pentru întreaga societate, dar noi întotdeauna am făcut acest lucru, cel puțin în ultimii 24 de ani", a spus Oleg Palii.

Potrivit acestuia, reprezentanții Centrului juridic al Avocaților se află la toate punctele de control cel puțin o dată pe zi, dar la punctele mari de control, cum ar fi Palanca și Otaci-Mogilev-Podolsky, ei se află mereu. În același timp, la punctul de control din Palanca se află mai mulți colegi, deoarece acolo există și o tabără temporară pentru primirea persoanelor care solicită azil deja la frontieră.

"Dar avem nevoie de avocați suplimentari pentru a oferi servicii juridice, consultanță juridică în toată Moldova în centrele de plasament pentru refugiații din Ucraina, dar nu numai în centrele de cazare, ci și, să zicem, teritorial, astfel încât să existe cel puțin o persoană care să poată oferi sfături persoanele care au sosit și se află acum pe teritoriul nostru, pentru că nu toți refugiații locuiesc în centre de plasament. Există oameni care s-au stabilit cu rude și prieteni, cunoscuți și străini. Și pentru ca toate persoanele care trăiesc în sectorul privat să aibă acces la asistență juridică calificată, consultanță juridică calificată în materie de azil și migrație, noi sîntem acum în căutarea de avocați. Avem deja fonduri. Acesta nu este o muncă de voluntariat, va fi un loc de muncă plătit integral", a spus directorul Centrului de Drept al Avocaților.

El a îndemnat ca nu numai avocații și juriștii din Chișinău să se alăture, ci și cei din teritoriu.

"Dacă aveți un centru pentru refugiați în apropiere și puteți lucra acolo, aveți calificările necesare pentru a lucra acolo, sînteți bineveniți. Trimiteți CV-ul și cererea dvs. la adresa noastră de e-mail, iar noi le vom examina cît mai curînd posibil și vom încheia un contract de muncă cu dvs. Avem nevoie de avocați în toată republica. Sîntem o organizație de drept și nu putem face față întregii game de servicii necesare refugiaților. Pentru aceasta, există organizații sociale, neguvernamentale, organizații de psihologi, medici, pedagogi. Noi ne ocupăm doar de probleme juridice, nu vrem să depășim aceste limite, pentru că atunci acest val ne va copleși și pur și simplu nu vom face față. Prin urmare, încercăm să ne menținem numai în zona juridică de acțiune. În primul rînd, sîntem interesați de juriștii din Moldova, pentru că ei ar trebui să cunoască legislația moldovenească", a spus Oleg Palii.
El a reamintit că prin decizia Comisiei Situații Excepționale a fost suspendată anterior examinarea de către instanțele de judecată a tuturor cauzelor civile care nu sînt urgente, cu unele excepții și, în acest sens, mulți avocați au acum timp liber.

"De aceea, îndemn, în primul rând, avocații care activează pe teritoriul Republicii Moldova să ni se alăture în perioada acestei situații de criză. Să sperăm că ea nu va dura mult, dar cred că vom avea mult de lucru cel puțin cîteva luni", a spus directorul Centrului de Drept al Avocaților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?