X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 965

Comisia Europeană: Aprovizionarea cu gaze în UE este garantată

24 iun. 12:00   Război în Ucraina
1824

Aprovizionarea cu gaze în Uniunea Europeană este garantată în prezent, însă situația rămîne gravă și trebuie luată în serios, afirmă reprezentanții Comisiei Europene, informează Digi24.ro.

„Conform schimbului nostru cu autoritățile naționale, securitatea aprovizionării cu gaze în Germania și în UE este garantată în prezent. Intrările mai mici de gaze din Rusia pot fi compensate pînă în prezent", a declarat un purtător de cuvînt al Comisiei Europene pentru CNN.

Cu toate acestea, „situația trebuie luată în serios", a adăugat reprezentantul CE.

„În acest stadiu, trebuie să fim conștienți de faptul că situația s-ar putea deteriora și mai mult. Declarațiile de alertă timpurie, care constituie primul nivel de avertizare prevăzut în Regulamentul SoS, au fost făcute de alte nouă state membre ale UE în ultimele luni, pe fondul utilizării continue de către Rusia a livrărilor sale de gaze ca instrument de șantaj", a adăugat purtătorul de cuvînt.

Acest lucru survine în contextul în care Germania a ridicat din nou joi nivelul de alertă privind livrările de gaze, după ce anterior declarase nivelul de alertă timpurie. Potrivit Comisiei Europene, Germania a discutat situația cu Comisia, iar această măsură face parte din acțiunea coordonată a UE în această privință.

„Riscul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze este acum mai real ca niciodată. De aceea, adoptarea regulamentului privind stocarea gazelor, împreună cu alte măsuri de pregătire, este atît de importantă în acest moment", a declarat joi vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав