X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cine a devenit noul prim-ministru al Kazahstanului

6 feb. 12:53   Externe
2077 0

La 6 februarie, Majilis (camera inferioară) a parlamentului din Kazahstan a aprobat numirea lui Olzhas Bektenov, candidatul partidului AMANAT, în funcția de prim-ministru al țării.

Alți miniștri urmează să fie numiți în curînd, a anunțat presa kazahă.

Bektenov a fost nominalizat de șeful partidului, Yerlan Koshanov. Președintele Kasym-Jomart Tokayev a aprobat nominalizarea, menționînd că fostul prim-ministru Alikhan Smailov a demisionat.

Olzhas Bektenov este responsabil de Administrația Prezidențială a Kazahstanului din aprilie 2023. Din 2016, el a lucrat în structura Serviciului Anticorupție.

Președintele Majilis (camera inferioară a parlamentului din Kazahstan), șeful partidului Amanat, Yerlan Koshanov, i-a propus președintelui Kasym-Jomart Tokayev candidatura lui Olzhas Bektenov pentru postul de prim-ministru al țării, informează serviciul de presă al șefului statului kazah.


Din aprilie 2023, Bektenov se află la conducerea administrației prezidențiale. Înainte de aceasta, el a deținut funcția de șef al Serviciului Anticorupție.

"În conformitate cu legislația în vigoare, șeful statului va discuta candidatura propusă cu șefii fracțiunilor de partid din Majilis", se arată în comunicat.

Procedura de numire a unui nou cabinet este următoarea: partidul Amanat, aflat la guvernare, îi propune președintelui un candidat pentru postul de prim-ministru; dacă acesta acceptă candidatura, șeful statului o prezintă parlamentului; după ce Majilis o aprobă, președintele numește un nou prim-ministru, care formează apoi guvernul.

Bektenov, înainte de a conduce administrația prezidențială, a ocupat funcții la Agenția Anticorupție începînd din 2018 și a devenit șef al Serviciului Anticorupție în 2022. Bektenov este general-locotenent în cadrul Serviciului Anticorupție.

În ajun, guvernul din Kazahstan a demisionat. Din 11 ianuarie 2022, acesta a fost condus de Alikhan Smailov (a devenit prim-ministru după protestele și tulburările din țară din cauza creșterii prețurilor la combustibil). Roman Sklyar, primul adjunct al lui Smailov, a fost numit premier interimar. Motivul demisiei nu a fost prezentat. Decizia a fost luată în conformitate cu articolul 70 din Constituția Republicii, care prevede patru scenarii generale pentru demisia cabinetului: fie demisia în fața Majilisului (camera inferioară a parlamentului) nou ales, fie demisia guvernului "dacă [membrii săi] consideră că este imposibil să continue să îndeplinească funcțiile care le-au fost atribuite", fie exprimarea de către parlament a votului de neîncredere împotriva cabinetului, fie decizia președintelui de a înceta atribuțiile guvernului.

0
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?