Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 581
Preşedintele stiri: 3734

China este îngrijorată de situația de la centrala hidroelectrică din Kahovka

7 iun. 11:00   Război în Ucraina
1722 0

China este profund îngrijorată de situația din jurul centralei hidroelectrice Kahovka și de consecințele sale asupra mediului.

Despre acest lucru a declarat în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU Reprezentantul Permanent al Chinei la organizația mondială, Zhang Jun.

"Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la distrugerea barajului hidroelectric Kahovka. Sîntem profund îngrijorați de consecințele umanitare, economice și de mediu", a spus diplomatul chinez. Potrivit lui, China "cere tuturor părților implicate în conflict să respecte dreptul internațional umanitar și să depună toate eforturile pentru a proteja populația pașnică și infrastructura civilă".

El a menționat că Beijingul îndeamnă la prevenirea unei catastrofe nucleare în legătură cu amenințarea emergentă la adresa siguranței centralei nucleare Zaporojie din cauza distrugerii barajului centralei hidroelectrice Kahovka și, drept rezultat, scăderea apei din rezervorului Kahovka.

"Rezervorul Kahovka este o sursă semnificativă de apă pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie. Apa din rezervor continuă să scadă și în viitor poate exista o situație în care va fi imposibilă continuarea pompării apei pentru centrala nucleară. China subliniază încă o dată că nimeni nu poate fi în siguranță în cazul unei catastrofe nucleare. Solicităm o reținere maximă, precum și abținerea de la cuvinte și acțiuni care ar putea duce la o escaladare a confruntării", a spus el.
Diplomatul a adăugat că "ceea ce s-a întîmplat ne amintește încă o dată că într-o situație de conflict se poate întâmpla orice". "Părțile implicate ar trebui să se ghideze de bunul simț, să dea dovadă de reținere și să continue discuțiile de pace cît mai curând posibil", a concluzionat el.

Anterior, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a spus că nivelul apei din rezervorul din care se ia apă pentru răcirea reactoarelor centralei nucleare Zaporijie a scăzut toată ziua. În același timp, el a dat asigurări că pe termen scurt acest lucru nu amenință siguranța stației, deoarece există surse alternative de alimentare cu apă, inclusiv o piscină de răcire, apă din care poate fi suficientă pentru cîteva luni.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?