X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Cercetătorii vor produce un antidot pentru înțepătura celei mai periculoase meduze

7 mai. 2019,, 00:01   Externe
3409 0

Înțepătura unei meduze cutie poate să ucidă o persoană în cîteva minute, iar cercetătorii încearcă de mult timp să afle cum acționează exact veninul, care provoacă agonie severă, inflamație și atac de cord.

Un nou studiu ar putea să aducă acest răspuns și un antidot, potrivit publicației Science.

Descoperirile reprezintă un "tur de forță", conform lui Angel Yanagihara, biochimist la Universitatea din Hawaii și implicat în cercetarea veninului de meduză. Pînă la 40 de oameni mor anual din cauza meduzei cutie, însă nu toate decesele din această cauză sînt înregistrate, deci este posibil ca numărul să fie mult mai mare.

"Oamenii mor și nu rămîne nicio urmă în arhivele publice", susține Yanagihara. Numai în Filipine, Yanagihara estimează un număr de 500 de victime pe an.

Pînă acum, nimeni nu a aflat cum pătrunde veninul în celulele omului. Cercetările au arătat că o categorie de proteine, care acționează ca un fel de pori, distruge celulele roșii membrana celulară, cauzînd durerea și apoi moartea.


Noul studiu al geneticianului Greg Neely de la Universitatea din Sydeny și al colegilor săi a vizat Chironex fleckeri, specia de meduze responsabilă pentru cele mai multe morți umane. Rezultatele sugerează că veninul țintește patru gene implicate în producere colesterolului. Doua substanțe, MbCD și HPbCD, au reușit să oprească acțiunea veninului timp de 15 minute. HPbCD a fost administrată apoi și șoarecilor de laborator, avînd același efect.

Veninul meduzei este compus din peste 250 de proteine, ceea ce înseamnă că este surprinzător faptul că poate fi blocată cu o singură substanță.

"Am fost norocoși că a funcționat", a afirmat Neely. Dacă următoarele teste vor da rezultate, antidotul va reprezenta un pas științific important.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?