Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Cele mai frecvente cauze ale îmbătrînirii premature

26 apr. 2022,, 05:00   Externe
2354 1

Într-o lume din ce în ce mai agitată, stresul cotidian la care sînt predispuşi mulţi oameni se numără printre cauzele îmbătrînirii premature.

Mai sînt şi alte cauze, precum fumatul, expunerea îndelungată la soare, somnul insuficient, stilul dezechilibrat de viaţă dar şi factori ereditari. Pielea este principalul indicator al degradării biologice, prin apariţia ridurilor.

Specialiştii au emis două teorii majore legate de procesul îmbătrînirii premature. Una intre ele este teoria conform căreia fiecare individ dispune de un ceas biologic care pur şi simplu funcţionează în conformitate cu un calendar genetic predeterminat.

Cea de-a doua este teoria de mediu care presupune că mediul extern este cel care actionează în mod principal asupra sistemului uman producînd leziuni cumulative şi progresive asupra acestuia.

Principalele semne ale îmbătrînirii sînt acumularea de grăsime la nivelul abdomenului, scăderea masei musculare, îngroşarea pielii tenului şi aparitia unor riduri profunde, insomnia, tulburări de memorie, scăderea apetitului şi a performanţei sexuale, afectarea inimii si a functiei renale. De asemenea, părul se subţiază şi devine cărunt, tonusul este din ce în ce mai scăzut, oboseala se instalează mai repede, apar pete maronii pe piele.

Din punct de vedere biologic, îmbătrînirea se instalează diferit

Aspectul fizic şi starea generală de spirit sînt cîteva dintre reperele care fac diferenţa între persoanele de vîrsta a treia. Viteza îmbătrînirii depinde atît de moştenirea genetică a individului şi de influenţa mediului, cît şi de stilul său de viaţă.


Potrivit specialiştilor în geriatrie şi gerontologie, există un set de semne ale modificărilor din organism care produc îmbătranirea prematură a acestuia. „Acumularea de grăsime în zona abdomenului, îngroşarea pielii tenului, apariţia unor riduri adînci, subţierea şi încărunţirea părului, scăderea masei musculare, insomnii, sînt semne care apar la o vîrstă care în mod natural nu se asociază cu bătrîneţea. Apariţia lor este motiv de mers la medic, de făcut analize şi de luat măsuri de contracarare a lor”, spune medicul Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Rîmnicu Sărat.

Pe lista neagră cu principalii factori care grăbesc îmbătrînirea biologică, în vîrf se află vicii precum fumatul şi consumul de alcool. Influenţe negative au şi expunerea excesivă şi constantă la soare, lipsa odihnei, alimentaţia, stilul de viaţă în general. În secolul vitezei, cînd totul se derulează în jurul nostru cu rapiditate, stresul şi tensiunile la care sîntem expuşi sînt de asemenea factori ai îmbătrînirii premature.

Mai grav este că îmbătrînirea rapidă are efecte asupra sănătăţii aşa cum şi bolile grăbesc diminuarea funcţiilor fiziologice.

”Afecţiunile cardiace, ale sistemului circulator, tulburări ale sistemului nervos, boli ale articulaţiilor, afecţiunile gastroinestinale, boli ale sistemului imunitar, leziuni nevindecate complet, alergii, expunerea la substante toxice, abuzul de alcool sau tutun, alimentaţia precară, inactivitatea şi nu în ultimul rînd stresul sînt factori determinanţi ai îmbătrînirii premature”, spune dr. Felicia Vasile, medic primar gerontolog.

Lista factorilor care grăbesc îmbătrînirea:

*Stilul de viaţă dezechilibrat: excesele în exerciţiu fizic şi muncă, lipsa de somn şi stresul, cauzează deteriorarea sănătăţii;

*Consumul de alcool: un pahar, cel mult două pe zi ajută la prevenirea diferitelor probleme de inimă, însă mai mult de această límită, avantajele se pierd;

*Fumatul, care produce îmbătrînirea pielii (printre multe alte efecte nocive);

*Lipsa de exerciţiu fizic;

*Efecte acumulate în corp şi probleme de sănătate ca diabetul;

*Creierul leneş, care nu desfăşoară zilnic “ceva nou”;

*Lipsa nutriţiei echilibrate şi excesul de greutate;

*Atitudinea pesimistă, care debilitează sistemul imunologic;

*Decepţiile în plan sentimental (cei care divorţează au un risc cu 40 % mai mare să aibă o moarte prematură).

Ţigara, inamicul tenului

Cu fiecare ţigară fumată, pielea îşi pierde din elasticitate devenind uscată şi ridată, în timp. Cercetătorii au arătat că fumatul duce la deshidratarea celulelor pielii dîndu-i acesteia un aspect nesănătos, chiar respingător. De asemenea fumatul scade nivelul de vitamina C, compus care joacă un rol esenţial în păstrarea vigorii în organism.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?