X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Regiunea a cărei populație îmbătrînește mai repede decît ceilalți ruși

12 ian. 03:00   Ştiinţă şi IT
2935 0

Un studiu realizat de oamenii de știință din Nijni Novgorod a ajutat la determinarea regiunilor în care populația îmbătrînește mai devreme decît locuitorii altor subiecți.

Specialiștii de la Universitatea de Stat din Nijni Novgorod „Lobachevsky” (NNGU „Lobachevsky”) împreună cu colegii de la Universitatea Federală de Nord-Est “Ammosov@ și de la Centrul Federal de Cercetare din Ufa al Academiei de Științe din Rusia au stabilit că locuitorii din Republica Sakha (Yakutia) depășesc restul populației în ceea ce privește vîrsta biologică, potrivit site-ului NNGU.


Potrivit autorilor lucrării științifice, motivul diferențelor constă în clima aspră, cu o diferență între temperaturile de vară și cele de iarnă de pînă la 80 de grade Celsius. Adaptarea pe termen lung la condițiile extreme a dus la faptul că iakuții sînt cu 3-4 ani mai bătrîni din punct de vedere biologic decît locuitorii din partea europeană a țării.

"Organismul iakuților produce mai repede energia necesară datorită vitezei metabolismului și a ciclului celular, dar se pare că prețul biologic al acestei adaptări este îmbătrînirea mai rapidă", a explicat profesorul Mikhail Ivanchenko, de la NNGU.

1
0
0
7
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?