Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Ce este gata să ofere Grecia unui muzeu din Marea Britanie

28 dec. 2023,, 20:30   Externe
2213 0

Grecia este pregătită să se despartă de unele dintre cele mai mari comori ale sale pentru a „umple golul” de la British Museum în cazul în care marmurele Parthenonului ar fi reunite la Atena, a declarat ministrul Culturii din această ţară.

Ministrul Culturii din Grecia, Lina Mendoni, a promis că galeriile greceşti venerate ale instituţiei londoneze nu vor rămîne niciodată goale.

„Poziţia noastră este clară”, a spus ea. „În cazul în care sculpturile vor fi reunite la Atena, Grecia este pregătită să organizeze expoziţii rotative de antichităţi importante care să umple golul”, notează Noi.md cu referire la g4media.ro.

Întrebată dacă anumite lucrări au fost solicitate de Londra, ministrul – arheolog clasic de formaţie – a insistat că discuţiile continue nu s-au extins la „artefacte specifice”.

De cînd a fost lansată ideea unui schimb cultural, la scurt timp după ce partidul de centru-dreapta Noua Democraţie al premierului Kyriakos Mitsotakis a cîştigat puterea în 2019, s-a speculat că aceste comori, inclusiv Masca lui Agamemnon – masca funerară din aur descrisă de unii istorici ca fiind „Mona Lisa a preistoriei” – ar putea fi trimise în Marea Britanie în schimbul marmurelor.


Colecţia British Museum încorporează aproape jumătate din friza de 160 de metri lungime a Partenonului, care descrie procesiunea către templu a festivalului Panathenaic în onoarea zeiţei războinice Atena, precum şi 15 panouri sculptate şi 17 figuri pedestre care făceau parte din decorul său unic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?