X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce electrocasnice vor fi interzise de Comisia Europeană

23 noi. 2023,, 20:30   Externe
7027 1

Noile norme ale Uniunii Europene, publicate miercuri de Comisia Europeană, presupun, printre altele, că din iulie 2025, vom găsi pe piață doar uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur bazate pe tehnologia pompelor de căldură.

Documentul publicat de Comisia Europeană miercuri, 22 noiembrie, are în vedere noi norme de reglementarea ecologică pentru a reduce consumul de energie al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur și pentru a facilita repararea acestora, transmite adevarul.ro.

Astfel, acest tip de electrocansice vor avea o nouă etichetă energetică, începînd din 1 iulie 2025.

Uscătoarelor de rufe cu tambur, bazate pe tehnologia pompelor de căldură predomină pe piață în acest moment. Avînd în vedere evoluțiile tehnologice recente, doar acest tip de uscătoare vor fi permise pe piață, iar cele care folosesc condensarea vor dispărea.


O nouă schimbare vizează eticheta energetică, care va fi modernizată de la A+++ la D la o scară de la A la G.

Produsele din clasa A vor fi cele mai bune din clasă, lucru care va motiva companiile să dezvolte aparate performante și eficiente din punct de vedere energetic, spun autoritățile.

De altfel, producătorii vor fi nevoiți să respecte normele de durabilitate și au obligația de a pune la dispoziția consumatorilor și a celor care se ocupă de reparații o listă de piese de schimb. Acest lucru va încuraja repararea produselor de uz casnic, în locul înlocuirii cu unele noi.

Măsurile au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se estimează că, pînă în 2040, normele UE vor economisi 15 TWh de energie și vor scădea emisiile de gaze cu efect de seră cu 1,7 milioane de tone de CO2. Reglementările vor îmbunătăți eficiența energetică a produselor și se aproximează că vor economisi 2,8 miliarde de euro pentru consumatori.

Noile norme sînt rezultatul unor consultări și examinări extinse din partea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri.

Companiile au la dispoziție o perioadă de 18 luni pentru a face tranziția și a pune în aplicare noile măsuri.

De ce uscătoarele cu pompă de căldură sînt mai eficiente

De-a lungul timpului uscătoarele cu pompă de căldură și-au demonstrat eficiența față de cele ce utilizează alte tehnologii. Aproximativ 60 de milioane de uscătoare sînt utilizate în casele de pe teritoriul UE.

Conform site-urilor de specialitate, uscătoarele de rufe cu pompă de căldură consumă de opt ori mai puțină electricitate. Dacă un uscător prin condensație, la care căldura este dată de un bloc de rezistențe, consumă 2400 Wați, unul care folosește pompa de căldură consumă 280 de Wați, scrie vicbest.ro.

Utilizatorii pot alege în acest moment dintre uscătoarele prin condensare, cele cu pompe de căldură sau cele încorporate în mașinile de spălat.

Pe lîngă un consum energetic mic, uscătoarele de rufe cu pompă de căldură protejează mai bine hainele de temperaturile ridicate și nu produc căldură în camera în care sînt amplasate.

Chiar dacă sînt mai scumpe, în timp, acestea economisesc bani prin reducerea consumului de electricitate.

6
2
0
7
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?