X 
Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

Ce au convenit Sandu și Zelenski

27 iun. 20:20   Război în Ucraina
2252

Moldova și Ucraina au convenit să creeze noi coridoare de tranzit și să extindă potențialul de export al ambelor țări.

Despre acest lucru a declarat Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unui briefing comun la Kiev cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite Noi.md

Șeful statului ucrainean a remarcat importanța sosirii Maiei Sandu imediat după adoptarea de către Uniunea Europeană a deciziei istorice de acordare Ucrainei și Moldovei a statutul de candidați de aderare la UE.

"Sînt sigur că datorită succesului privind integrarea europeană, țările noastre vor deveni și mai apropiate. Cu siguranță vom face schimb de experiență pe calea aderării depline la Uniunea Europeană", a subliniat Volodimir Zelenski în cadrul întîlnirii cu reprezentanții mass-media în urma rezultatelor negocierilor cu Președintele Republicii Moldova de la Kiev.

El a menționat că Maia Sandu a vizitat astăzi regiunea Kiev și a văzut consecințele invaziei rusești pe scară largă.


"Trebuie împreună să facem tot posibilul pentru ca războiul să nu amenințe pe nimeni altcineva în Europa – nici Ucraina, nici Moldova, nici altă țară", a spus Volodimir Zelenski.

Potrivit lui, Moldova și Ucraina trebuie să consolideze cooperarea în domeniul umanitar, economie, energie, politică, cooperare transfrontalieră, precum și cooperarea în domeniul securității, care este acum o prioritate.

În special, în cadrul negocierilor, părțile au discutat problema reglementării transnistrene.

"Ucraina este garantul acestei reglementări și va ajuta în mod activ Moldova în continuare", a subliniat șeful statului.

Președinții au discutat, de asemenea, despre problemele tranzitului ucrainean pe teritoriul Republicii Moldova, cooperarea energetică, care este extrem de importantă pentru întreaga Europă pentru a obține independența față de resursele energetice rusești.

"După conectarea cu succes a sistemelor energetice din Ucraina și Moldova la sistemul energetic european continental comun, astăzi avem multe oportunități noi de a lucra pe piața așa-numitei Uniuni Europene energetice și cooperare bilaterală. Sarcina noastră comună este să folosim aceste noi oportunități cît mai mult posibil", a spus Volodimir Zelenski.

În plus, s-a ajuns la un acord privind crearea de noi rute de tranzit și extinderea potențialului de export în tranzit, în special prin facilitarea trecerii frontierei celor două state.

"Am confirmat disponibilitatea Ucrainei de a ajuta la reconstrucția căilor ferate moldovenești. De asemenea, am convenit să începem restaurarea secțiunii feroviare Berezino–Basarabasca pentru a consolida potențialul de transport al ambelor state", a spus Președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit Maiei Sandu pentru decizia de a trimite o unitate de geniști pentru a ajuta la deminare în Ucraina, precum și pentru ajutorul acordat ucrainenilor care au solicitat protecție pe teritoriul Republicii Moldova.

La rîndul său, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că țara noastră apreciază foarte mult curajul poporului ucrainean care luptă pentru libertatea și viitorul lor.

"Luptând pentru libertatea lor, ucrainenii luptă și pentru vecinii lor din Europa. Noi, cei din Moldova, înțelegem acest lucru și îl apreciem foarte mult", a spus ea.

Maia Sandu a menționat că instituțiile statului moldovenesc, fundațiile caritabile, grupurile de voluntari și cetățenii de rînd și-au unit forțele pentru a ajuta persoanele care au plecat din Ucraina din cauza războiului. De asemenea, guvernul moldovean a acordat ajutor umanitar regiunii Vinnița, Odessa, Cernăuți și Nikolaev.

Ea a menționat că Republica Moldova este gata să ofere sprijin în reconstrucția postbelică a Ucrainei.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, țara noastră este, de asemenea, gata să ajute Ucraina în tranzitul mărfurilor ale căror exporturi au fost oprite din cauza blocadei Rusiei asupra porturilor ucrainene.

Maia Sandu i-a mulțumit lui Volodimir Zelenski pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale moldo-ucrainene și a felicitat Ucraina pentru obținerea statutului de candidat la aderarea la UE, menționând că aceasta este o decizie istorică pentru ambele state.

Președintele Republicii Moldova a menționat că în cadrul întrevederii cu șeful statului ucrainean s-a ajuns la un acord de cooperare în domeniul implementării reformelor care vor apropia aderarea ambelor țări la Uniunea Europeană.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав